Romániában közzéteszik a kommunista kitelepítésre vonatkozó iratokat

Több tízezer, a kommunista rendszer idején történt kitelepítésekre vonatkozó iratot hoznak nyilvánosságra – közölte csütörtökön Romániában a korszak titkosrendőrségének (Securitate) aktáit tanulmányozó országos bizottság (CNSAS).

Forrás: MTI2020. 11. 12. 14:08
Demeter Szilrd; Molnr Jnos; Tks Lszl
Budapest, 2014. februr 14. Demeter Szilrd publicista, a Partiumi Keresztny Egyetem adjunktusa (b), Tks Lszl eurpai parlamenti kpvisel, az Erdlyi Magyar Nemzeti Tancs elnke (k) s Molnr Jnos, a ktet szerzje (j) A Securitate clkeresztjben - Tks Lszl kzdelme a romn politikai rendrsggel cm knyv bemutatjn a budapesti Terror Hza Mzeumban 2014. februr 14-n. MTI Fot: Mth Zoltn Fotó: MTI/Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az „átvilágítás” céljából alapított állami intézmény döntése értelmében a bizottság honlapján csaknem 56 500 iratot tesznek elérhetővé arról, hogy kiket helyezett kényszerlakhelyre politikai okokból a Securitate. A CNSAS közleménye szerint ezek az iratok jól tükrözik, hogyan korlátozta az egykori kommunista politikai titkosrendőrség a látókörébe került személyek szabad mozgását, és hogyan sértette meg alapvető emberi jogaikat.

A dokumentumok közzététele segíthet azoknak az egykori áldozatoknak és leszármazottaiknak, akik az idén elfogadott 2020/130-as törvénymódosítás értelmében anyagi juttatásra jogosultak a kommunista hatalom meghurcoltatásai miatt. Emellett a külföldre deportált vagy börtönbüntetésre ítélt és bezárt személyek felkutatásában, valamint az egykori üldözöttek életútjának dokumentálásában is támaszt nyújthat az adatbázis – olvasható a CNSAS közleményében.

A kényszerlakhelyre való kitelepítési iratok a http://cnsas.ro/fise_cartoteca.html címen érhetők el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.