Sztárokat tanít lovagolni a világhírű magyar lovas kaszkadőr

Világsztárok dublőreként, lovastrénereként számos szuperprodukcióban vett részt, és nagy álma vált valóra, hogy az újraforgatott Ben Hur kulcsjelenetét az ő szilaj paripáival vették fel. A bugaci ifj. Juhász László csapatával együtt a filmforgatásokon a legkeresettebb lovas kivitelezők közé került – írja a szabadfold.hu.

Forrás: SZABADFOLD.HU2021. 01. 21. 14:22
null
Lovas edzés Henry Cavill brit filmszínésszel egy forgatás szünetében Fotó: Juhász család archívuma Forrás: SZABADFOLD.HU
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még nézni is szédítő a pusztában zajló vágtát. Porfelhőként száll a homok, halálos iramban száguldanak a lovak, viszi a szél a hajtók kiáltozását. A híres kocsiverseny minden izgalmas pillanata megelevenedik, pontosan úgy, ahogyan az a legendás Ben Hur című filmben látható. Merthogy azt a kulcsjelenetet rekonstruálták és tanulták be a bugaci kaszkadőr csapat tagjai – a nekem most megmutatott felvételen.

Minden lovas ember vágya egy ilyen kihívás. Mégiscsak filmtörténeti produkcióról van szó, melynek két főhőse a zsidó herceg, Ben Hur és a római adóbeszedő fia, Messala, akik gyerekkori barátokból váltak egymás ádáz ellenségeivé. E történet első, mindössze tizenöt perces néma változata 1907-ben készült, majd 1925-ben megszületett a következő, amelyik óriási kasszasiker lett. Az 1959-es feldolgozás is nagy sikert aratott.

Lovas edzés Henry Cavill brit filmszínésszel egy forgatás szünetében
Fotó: Juhász család archívuma / SZABADFOLD.HU

Aztán elérkezett az új évezred, és időről időre felröppent a hír, hogy újraforgatják a monumentális alkotást. Végül ez 2016-ra meg is valósult: a negyedik Ben Hur rendezője a kazak Timur Bekmambetov lett. Ennek a filmnek a leglátványosabb akciója, a kocsiverseny ifj. Juhász László nevéhez fűződik, ahogyan a korábbi, 1959-es filmben is egy magyar, Andrew Marton, vagyis Marton Endre rendezte ezt az izgalmas jelenetet.

Ifj. Juhász László a bugaci szülői házban meséli tovább a történetet:

– Amikor felszállt a füst, hogy lesz film, a világszerte ismert lovas kaszkadőr csapat is belelkesedett. Két angol és egy spanyol csapat próbálta megszerezni a munkát, korábban már dolgoztam velük. Láttam a spanyolok bemutatkozó videóját, ami elég gyengének tűnt, mégis úgy nézett ki, hogy ők lesznek a befutók.

A Juhász család egyik jól nevelt szürke paripája Budapest belvárosában
Fotó: Juhász család archívuma / SZABADFOLD.HU

Elhatároztam, hogy én is belevágok, és az övékénél jobbat csinálok. Barátommal együtt ezerszer megnéztük a filmet, majd elindultunk a bugaci határba helyszínt keresni.

Azután kiválasztottuk a két négyes fogathoz legalkalmasabb szürke és pej lovakat, összesen tizenkettőt, hogy szükség esetén tudjuk őket cserélgetni. Direkt erre az alkalomra készíttettem egy kétkerekű kordét, a másikat kaptam valahonnét.

Negyven napon át forgattak a pusztában, negyvenfokos hőségben, reggel kilenctől este hatig. Kemény munka volt ahhoz képest, hogy a végleges verzió mindössze két és fél perces lett. Ezt a videót egy csütörtöki napon elküldte a megfelelő helyre, és három óra elteltével már hívták is, hogy hétfőn szeretnének vele személyesen tárgyalni a római forgatási helyszínen.

A rendező a kisfilmet látva úgy döntött, csakis vele akar dolgozni. Akkoriban még nem volt annyi tőkéje, hogy egy ilyen komplex akciójelenethez minden felszerelést előteremtsen, ezért egy angol kollégával társult.

Csakhogy a kolléga nem volt annyira lelkes, mint ő, úgyhogy végül minden a nyakába szakadt a pálya karbantartásától kezdve a vágtázás legapróbb részleteinek megvalósításáig. Akkor január elejétől május végéig szinte minden napját a Cinecitta Stúdió melletti területen felépített római arénában töltötte.

Juhász László számos világszintű film lovas jeleneteinek felvételében vett részt
Fotó: Juhász család archívuma / SZABADFOLD.HU

Azóta, négy év alatt sok minden változott. Létrejött például a Juhász Team, az a vállalkozás, melynek tagjai – köztük hajtók, kaszkadőr teamek, lovasok, lovászok, sofőrök, patkolókovácsok, kocsigyártók, szíjgyártók, állatorvosok – számos magyar és külföldi filmben bizonyították már felkészültségüket és tehetségüket.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Modern hagyományőrzés és nemzeti kultúra

A lovasszínházi előadás, amelynek során a lovas akrobatikus elemeket is bemutat vágtázó lovon, önmagában is lélegzetelállító produkció, azonban mindezt úgy végrehajtani, hogy közben a színész még prózát is mond vagy énekel, teljességgel lehetetlennek tűnik.

Korábbi cikkünket ITT olvashatja tovább.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.