Többezer éves bronzszobrot mosott ki az eső a földből Athénban

A bikát ábrázoló szobor az antik görög művészet geometrikus korszakából (i.e. 1050-700) származik.

Forrás: MTI2021. 03. 19. 15:42
null
A két és félezer évig a föld alatt rejtőző szobrocskát az eső hozta a felszíne (A kép illusztráció) Forrás: unsplash
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy bikát ábrázoló, több mint 2500 éves kicsiny bronzszobrot mosott ki a földből a nagy eső a dél-görögországi Olümpia romvárosban nemrég.

A helyszínen munkálkodó szemfüles régész vette észre az aprócska bika egyik földből kikandikáló szarvát az eső után a Zeusznak emelt olümpiai templom közelében – közölte pénteken a görög kulturális minisztérium.

A kiváló állapotban fennmaradt szobrocskát egy laboratóriumba szállították, ahol megállapították róla, hogy az antik görög művészet geometrikus korszakából (i.e. 1050-700) származik – áll a közleményben.

Kutatók szerint a figura egyike lehet annak a több ezer fogadalmi szobornak, amelyet Zeusz főistennek ajánlottak fel Olümpiában, az ókori Görögország egyik legjelentősebb szentélyében az i.e. 1050-től i.e. 700-ig terjedő korszakban, vagyis 2700-3000 évvel ezelőtt.

A két és félezer évig a föld alatt rejtőző bronzszobrot az eső hozta a felszíne (A kép illusztráció)
Fotó: unsplash

Az áldozati rituáléban való részvételére utalnak azok az égésnyomok, amelyeket a szobrocskáról levakart üledékben találtak.

A bikák és a lovak jelentős szerepet játszottak a régi görögök életében, így gyakran előfordultak az isteneknek felajánlott áldozati adományok között is.

Sok áldozati adományt egy vastag hamurétegben találtak Olümpiában, ezek jelenleg a helyi régészeti múzeumban láthatók.

Több milliárd forintos érmeritkaságot árvereznek el

Három gyűjtői ritkaságot, köztük a világ legértékesebb numizmaitikai ritkaságainak egyikét, egy 1933-ban Amerikában vert „dupla sas” aranyérmét árvereznek el júniusban a Sotheby's aukcióján. A becslések szerint az érme 10-15 millió dolláros (3-4,6 milliárd forintos) áron is elkelhet.

Az 1933-as arany pénzérméből mindössze 13 példány ismert. Az aranypénzeket 1907-ben kezdték verni Theodore Roosevelt amerikai elnök kívánságára, aki rajongott az antik görög pénzérmékért, és azt akarta, hogy hasonló szépségű aranypénzek legyenek forgalomban az Egyesült Államokban is.

A cikk ITT olvasható tovább.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.