Vészjel a fejőházból – Mitől félnek a tejtermelők?

Fontos lenne az ágazatban a nyers tejtől a késztermékig meglévő szerkezeti költségproblémák rendezése.

Forrás: szabadfold.hu2021. 02. 28. 10:14
null
Tehenek fejés közben a Dorogi úti szarvasmarha telepen a hajdúböszörményi Béke Mezőgazdasági Kft.-ben Fotó: Oláh Tibor Forrás: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miközben egy év alatt alig 1-2%-ot emelkedett a nyers tej felvásárlási átlagára, a forint 9-10%-ot vesztett értékéből az euróhoz képest. Nagyjából ez a két tény indokolja a tejtermelők félelmét, illetve az utóbbi időben megfogalmazott aggodalmaikat – írja a Szabad Föld.

A Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács felmérést készített tejtermelő és feldolgozó küldöttei körében. Kiderült, hogy folyamatos a költségek emelkedése, ami a tejtermelőknél és feldolgozóknál egy év alatt átlagosan 15-18%-t ért el.

AŽ járványhelyzet az ágazat minden szereplőjénél jelentős mértékben megnövelte a higiéniai költségeket.

Tavaly komoly problémát jelentett az is, hogy – egy normál évhez képest – sok esetben a kesztyűk, a maszkok és a fertőtlenítőszerek beszerzésére csak többszörös áron nyílt lehetőség, míg mára a jelentős többletfelhasználás okoz költségnövekedést.

Tehenek fejés közben a Dorogi úti szarvasmarha telepen a hajdúböszörményi Béke Mezőgazdasági Kft.-ben
Fotó: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor

A teljes képhez hozzátartozik, hogy a Ft/euró árfolyam 2019. december (330) és 2021. január (359) között mintegy 9%-kal változott. Ez elsősorban az energia, a vásárolt takarmány és a csomagolóanyag árában okoz jelentős költségemelkedést.

A gabona-, a fehérje- és olajosnövény-árak többéves csúcson járnak.

Az okok között lehet Kína erős kereslete, az oroszok exportkorlátozása, a szárazság miatt lecsökkent francia és ukrán termésmennyiség. A mostani szója- és kukoricatermés is kisebbre várható a dél-amerikai országokban.

A hazai búza- és kukoricaárak 25-30%-kal emelkedtek, a szójadarát szintén mintegy harmadával drágábban lehetett importálni. A tejtermelésben és feldolgozásban a felhasznált anyagok költsége emelkedik, így a termelők és feldolgozók képtelenek a hatékonyságukat, a termelékenységüket, illetve az automatizálást a jelenleginél gyorsabb ütemben növelni.

Az ágazat felgyorsult termelői és feldolgozói fejlesztéseit is veszélyezteti, ha nem történik változás.

Mindezért fontos feladat lenne az ágazatban a termelőktől a kiskereskedőkig, a nyers tejtől a késztermékig meglévő szerkezeti költségproblémák rendezése.

A nyíló költségolló már középtávon sem elviselhető a tejtermelők számára.

Az eredeti cikk ITT érhető el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.