Zongorajátékkal kísérve műtöttek egy daganatos kisfiút

A tízéves fiú négyórás műtétje alatt Emiliano Toso biológus-zeneszerző 432 hertz frekvencián játszott.

Forrás: MTI2020. 11. 17. 16:30
null
A világon elsőként zongorajátékkal kísértek egy sebészi beavatkozást Forrás: flickr.com
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A világon elsőként zongorajátékkal kísértek egy sebészi beavatkozást, egy kisfiú gerincvelő-daganatának eltávolítását Olaszországban.

Az észak-olaszországi Anconában a tízéves fiú kettős gerincvelő-daganatának négyórás műtétje alatt Emiliano Toso biológus-zeneszerző zongoráján 432 hertz frekvencián játszott, amely állítólag harmonizáló hatással van az emberi testre.

Toso 2013 óta szerez zenét ezen a frekvencián, mely az egészséges sejtanyagcserét támogatja. Az operáció előtt is játszott Toso a gyereknek, hogy csökkentse a fájdalmait.

A világon elsőként zongorajátékkal kísértek egy sebészi beavatkozást
Fotó: flickr.com

„Szép a zenéje, de egy kicsit uncsi, én a heavy metalt szeretem” – mondta a fiú az anconai Salesi kórházban végrehajtott műtét után.

A fiú anyja zongoratanárnő és már régóta érdeklődött Toso munkája iránt.

A műtétet Roberto Trignani idegsebész és 15 fős orvoscsapata végezte. A zongorát a műtőasztaltól két méterre állították fel.

„Az operáció harmonikusan és komplikációk nélkül zajlott. A fiú a beavatkozás során altatásban volt, de az enkefalográfiás jeleken felismerhető volt, hogy észleli a zenét” – mondta az orvos.

A melegedés hatására gyakrabban csípi meg az embert a kullancs

Az akár halálhoz is vezető Sziklás-hegységi foltos lázat (RMSF) okozó kullancs 2,5-szer nagyobb valószínűséggel választja a kutya helyett az embert, ha a hőmérséklet 23,3 Celsius-fokról 37,8 Celsius-fokra emelkedik – közölte a kaliforniai Davis School of Veterinary Medicine.

A globális vizsgálat eredményei rávilágítanak, hogy a klímaváltozásnak negatív hatásai lesznek az emberi egészségre, ahogyan a hő okozta stressz, a szélsőséges időjárás és a halálos betegségek egyre gyakoribbak lesznek – hangsúlyozták a kutatók.

„A kutatás biztosan megmutatta, hogy ha forróbb az időjárás, és ez már egyre gyakoribb, akkor arra számíthatunk, hogy több kullancs fog az emberekbe csípni. Ez egyre nagyobb probléma lesz” – mondta a kutatást vezető Laura Backus.

Tovább...

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.