idezojelek

Donáth Anna kikotyogta a titkot

Nagy lehet a baj a baloldali térfélen.

Csépányi Balázs avatarja
Csépányi Balázs
Cikk kép: undefined
Fotó: Koszticsák Szilárd

Donáth Anna, a Momentum európai parlamenti képviselője a Facebook-oldalán borult ki a Facebookra. A bejegyzése szerint nemrég felkérte őt a Facebook Oversight Board, a vállalat saját ellenőrző bizottsága (!), hogy mondja el a véleményét arról, hogy milyen problémákat lát. A politikus többek közt ezt írta a világhálóra:

„A cég több országban is kísérletezett a »politika« csökkentésével a felületén, mindenféle kritikára reagálva – viszont ezt, így biztos nem kérte soha senki. […] Most mégis úgy döntöttek, hogy különösebb meghatározás nélkül cenzúrázzák azt, ami nem tetszik nekik. Ez gyakorlatilag digitális cenzúra, és visszaélés az információfeldolgozás monopóliumával. Mert mégis, mi a politika? Nemcsak az, amikor előválasztás van, nemcsak az, amikor a parlamentről szavazunk, amikor a kormány politikusai cserélődnek. Az is politika, hogy melyik utcában tömjék be a kátyúkat. Hogy kiket támogasson az állam, ha nincsen végtelen forrása. Hogy meg tudjuk-e állítani a klímaváltozást. Mindent meg fogok tenni annak érdekében, hogy ezt megakadályozzam. […]”

Ez a bejegyzés különösen annak fényében érdekes, hogy a Facebook rendszeresen korlátoz, tilt le túlnyomórészt jobboldali, kormánypárti újságírokat, szimpatizánsokat ártatlan bejegyzésük, megosztásuk miatt. Például engem sem erőszakra buzdító, rasszista, kirekesztő poszt miatt tiltott le korábban a Facebook, elég volt csak a migrációról írni egy rövidke bejegyzést.

Ennek a szigorú, ám de következetlen eljárásnak az lett az eredménye, hogy öncenzúrát alkalmaznak a jobboldali, nemzeti érzelmű felhasználók, nehogy véletlenül a korlátozás sorsára jussanak. 

Most azonban Donáth Anna kikotyogta: nagy lehet a baj a baloldalon. Hiszen ha az a politikus ír a Facebook cenzúrájáról, aki pont ahhoz az oldalhoz tartozik, akikkel igencsak kesztyűs kézzel bánik a techóriás, akkor valami mindig van a háttérben.

Természetesen Donáth eljut a szokásos végkifejletig is: ha a cég így folytatja, újabb négy évet garantál Orbán Viktornak.

Hogy mit is szeretne valójában Annácska, az a napnál világosabb: hallgattassák el a jobboldali hangokat teljesen, hogy még véletlenül se zavarjanak be a képbe azok a fránya kormánypárti felhasználók. Hiszen ezzel a kirohanásával a momentumos politikus gyakorlatilag a saját politikai pozíciójából és érdekéből fogalmazott meg kritikát, ráadásul magának a Facebooknak a felkérésére, olyan körmönfont módon, amit már megszokhattunk a hajdani SZDSZ-es politikusoktól. Mert ez vitathatatlanul nyomásgyakorlás volt, méghozzá jól megfontolt, előre kitervelt szándékkal.

Ne dőljünk be ezeknek a trükköknek! Ne legyenek illúzióink, ők mindig, mindent kizárólag a saját érdekükből, a céljaik eléréséért tesznek.

Mindenesetre azt ezután a Donáth-poszt után joggal feltételezhetjük, hogy nagy lehet a baj azon a térfélen.

Borítókép: Donáth Anna Júlia, a Momentum képviselője az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén Strasbourgban 2019. július 16-án Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Ha az összes Poszt-traumát látni szeretné, kattintson IDE!

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Ágoston Balázs avatarja
Ágoston Balázs

Uniformizált, szervetlen épületek árasztották el a világot

Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

Biztató összefogás Erdélyben

Huth Gergely avatarja
Huth Gergely

Embert ügyvédjéről, Magyar Pétert Bárándy Péterről...

Novák Miklós avatarja
Novák Miklós

Szoboszlai Dominik: újra itt a farsang!

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.