időjárás 18°C Konstantin 2022. május 21.
logo

Gyurcsány elküldte a selyemzsinórt Márki-Zaynak

Csépányi Balázs
2021.12.01. 07:51
Gyurcsány elküldte a selyemzsinórt Márki-Zaynak

Edd meg, amit főztél!

Feltűnően keveset szerepelt az utóbbi időben Gyurcsány Ferenc. Mintha átengette volna terepet Márki-Zay Péternek, hogy az ellenzéki előválasztás győztese mutassa csak meg, mit hogyan gondol, mit hogyan képzel el a politikai életben. Márki-Zay élt is a felkínált lehetőséggel, gyakorlatilag úgy viselkedett az elmúlt időszakban, mint egy elszabadult hajóágyú. Hibát hibára halmozott: belekötött a rezsicsökkentéstől a benzinár befagyasztásig minden olyan intézkedésbe, amelyik jelentős támogatással bír a magyar társadalomban. Pont ezt akarta elérni Gyurcsány, hogy Márki-Zay megmutassa a valódi arcát. Meg is mutatta.

De ez ne tévesszen meg senkit! A DK elnöke nem ilyen előzékeny, nem ilyen csendes és visszahúzódó. Ő mindent kizárólag céllal tesz. Méghozzá olyan céllal, ami a saját érdekét szolgálja. Alábbi posztját figyelmesen elolvasva az derül ki, hogy a hódmezővásárhelyi polgármesternek lefőtt az a bizonyos kávé, megérkezett hozzá a politikai selyemzsinór:

„Az ellenzék győzelmét kívánjuk a hazának. Azt, hogy Márki-Zay Péter legyen a miniszterelnök. A választási kampány a politika izgalmas sűrítménye. Sikeréhez több minden kell. Egyebek mellett fegyelem. A miniszterelnök-jelölt vezet bennünket. Egyeztetés van, nyilvános vita nincs. Mert a küzdelem végső szakaszában nem beszélgetünk, nem értelmezünk, hanem harcolunk. Szerintünk ez fontos szabály. 

Péter mondatai, nyilvános szereplései képviselnek bennünket. Ehhez alkalmazkodunk mi is. 

Én is. 

Megállapodtunk, hogy vigyázunk egymásra, megállapodtunk, hogy a DK, ahogy a többi párt is, elsősorban egyéni jelöltjeink segítésére koncentrál.

Ezen túl azt tesszük, úgy és akkor, amikor azt ő, a közös jelölt ezt kéri. Mert ő a kapitány. Mi ehhez tartjuk magunkat.

Elképesztően cinikus mondatok ezek.

„Mert ő a kapitány!”

Nem semmi!

Ezek a gondolatok annak fényében különösen érdekesek, hogy az egyéni körzetek felosztása után jól látható, tetten érhető, hogy a DK jelentős mennyiségű jelölttel képviselteti magát. Tehát annyi bizonyos, hogy a Gyurcsány vezette párt adja majd az ellenzéki oldal legerősebb frakcióját a jövő évi választást követően. Azaz Gyurcsány Ferenc már elérte a célját: az ő pártja lett a legerősebb az ellenzéki térfélen.

Márki-Zaynak pedig annyit üzent magyarra fordítva a kódolt mondatokat, hogy edd meg, Péter, amit főztél, mi nem szólunk bele semmibe, vidd el a balhét, bukj szépen meg, utána majd mi előrelépünk, mint az ellenzék megváltója. 

Ez ennyire egyszerű. Csak Márki-Zay még nem fogta fel, de eljön majd az a pillanat is. Nem is olyan sokára.

Borítókép: Gyurcsány Ferenc, a párt elnöke, volt szocialista miniszterelnök beszédet mond a Demokratikus Koalíció XI. kongresszusán és ellenzéki előválasztási kampánynyitó rendezvényén a Kongresszusi Központban 2021. augusztus 29-én. (Fotó: MTI/Mohai Balázs)

Ha az összes Poszt-traumát látni szeretné, kattintson IDE!