idezojelek

Gyurcsány elküldte a selyemzsinórt Márki-Zaynak

Edd meg, amit főztél!

Csépányi Balázs avatarja
Csépányi Balázs
Cikk kép: undefined
Fotó: Mohai Balázs

Feltűnően keveset szerepelt az utóbbi időben Gyurcsány Ferenc. Mintha átengette volna terepet Márki-Zay Péternek, hogy az ellenzéki előválasztás győztese mutassa csak meg, mit hogyan gondol, mit hogyan képzel el a politikai életben. Márki-Zay élt is a felkínált lehetőséggel, gyakorlatilag úgy viselkedett az elmúlt időszakban, mint egy elszabadult hajóágyú. Hibát hibára halmozott: belekötött a rezsicsökkentéstől a benzinár befagyasztásig minden olyan intézkedésbe, amelyik jelentős támogatással bír a magyar társadalomban. Pont ezt akarta elérni Gyurcsány, hogy Márki-Zay megmutassa a valódi arcát. Meg is mutatta.

De ez ne tévesszen meg senkit! A DK elnöke nem ilyen előzékeny, nem ilyen csendes és visszahúzódó. Ő mindent kizárólag céllal tesz. Méghozzá olyan céllal, ami a saját érdekét szolgálja. Alábbi posztját figyelmesen elolvasva az derül ki, hogy a hódmezővásárhelyi polgármesternek lefőtt az a bizonyos kávé, megérkezett hozzá a politikai selyemzsinór:

„Az ellenzék győzelmét kívánjuk a hazának. Azt, hogy Márki-Zay Péter legyen a miniszterelnök. A választási kampány a politika izgalmas sűrítménye. Sikeréhez több minden kell. Egyebek mellett fegyelem. A miniszterelnök-jelölt vezet bennünket. Egyeztetés van, nyilvános vita nincs. Mert a küzdelem végső szakaszában nem beszélgetünk, nem értelmezünk, hanem harcolunk. Szerintünk ez fontos szabály. 

Péter mondatai, nyilvános szereplései képviselnek bennünket. Ehhez alkalmazkodunk mi is. 

Én is. 

Megállapodtunk, hogy vigyázunk egymásra, megállapodtunk, hogy a DK, ahogy a többi párt is, elsősorban egyéni jelöltjeink segítésére koncentrál.

Ezen túl azt tesszük, úgy és akkor, amikor azt ő, a közös jelölt ezt kéri. Mert ő a kapitány. Mi ehhez tartjuk magunkat.

Elképesztően cinikus mondatok ezek.

„Mert ő a kapitány!”

Nem semmi!

Ezek a gondolatok annak fényében különösen érdekesek, hogy az egyéni körzetek felosztása után jól látható, tetten érhető, hogy a DK jelentős mennyiségű jelölttel képviselteti magát. Tehát annyi bizonyos, hogy a Gyurcsány vezette párt adja majd az ellenzéki oldal legerősebb frakcióját a jövő évi választást követően. Azaz Gyurcsány Ferenc már elérte a célját: az ő pártja lett a legerősebb az ellenzéki térfélen.

Márki-Zaynak pedig annyit üzent magyarra fordítva a kódolt mondatokat, hogy edd meg, Péter, amit főztél, mi nem szólunk bele semmibe, vidd el a balhét, bukj szépen meg, utána majd mi előrelépünk, mint az ellenzék megváltója. 

Ez ennyire egyszerű. Csak Márki-Zay még nem fogta fel, de eljön majd az a pillanat is. Nem is olyan sokára.

Borítókép: Gyurcsány Ferenc, a párt elnöke, volt szocialista miniszterelnök beszédet mond a Demokratikus Koalíció XI. kongresszusán és ellenzéki előválasztási kampánynyitó rendezvényén a Kongresszusi Központban 2021. augusztus 29-én. (Fotó: MTI/Mohai Balázs)

Ha az összes Poszt-traumát látni szeretné, kattintson IDE!

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

Biztató összefogás Erdélyben

Huth Gergely avatarja
Huth Gergely

Embert ügyvédjéről, Magyar Pétert Bárándy Péterről...

Novák Miklós avatarja
Novák Miklós

Szoboszlai Dominik: újra itt a farsang!

Szőcs László avatarja
Szőcs László

Negyven évünk Soros Györggyel

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.