Átlag feletti, igényes éttermet és/vagy szálláshelyet nyitni harminc kilométerre a legközelebbi nagyvárostól nem kis bátorságra vall. A folytatás, a siker, a gasztro-palettán való megkapaszkodás ugyanis nemcsak a szolgáltatás színvonalától függ, hanem számtalan más tényezőtől is.
A perbáli Walter vendéglő minden tekintetben a legjobbak közé tartozott, előkelő pontozása volt a Gault Millau kalauzban, mégis lehúzta a redőnyt. S említhető kiváló éttermek sora a fővárosban és vidéken, ahol a fogyasztó szemszögéből minden a legnagyobb rendben volt, mégsem sikerült hosszú távon működtetni az adott helyeket.
Visszatérve a kistelepüléseken kiugró minőséget nyújtó, hosszabb ideje működő éttermekre, az encsi „Anyukám mondta” igazi sikertörténet, szépen fejlődik az őriszentpéteri Pajta, stabil pont a minőségi szegmensben a szigetmonostori Rosinante, a rácalmási Jankovich Kúria, a hosszúhetényi Almalomb, tenyői Dombi és fiai, hogy csak azok közül említsek néhányat, ahol magam is megfordultam az utóbbi öt-tíz évben.
A Bázakerettyén működő Bonne Chance azóta szerepel a célpontlistámon, mióta bekerült a Gault Millau kalauz 2014-es kiadásába előkelő 11 ponttal. A nemrégiben ide is sikerült eljutni.

A település határában, az erdőszélen, mesebeli környezetben működő hotelt és éttermet 2010-ben alapították. A bejáratnál amfóra és festett fiókos szekrény. A beltér otthonos, meghitt, az asztalon élő virág. Az étkezőrész végében üvegajtós könyvesszekrény, rajta berámázott képek, gyertyatartók, vázák, hatalmas csigaház. Kellemes háttérzene szól. Itt nemcsak leülni esik jól, hanem étkezés után elüldögélni is.
A honlapon megnyerő sorokat olvashatunk arról, hogy az üzemeltetők mit gondolnak a gasztronómiáról és vendéglátásról. „Jó alapanyagokkal, jó ételeket főzni, és odafigyelni a folyamatosan változó vendégigényekre. Ennyi a titok és az, hogy az ételekben ott legyen egy kicsit a lelkünk is. Hiszünk abban, hogy a mai ember keresi a régi ízeket, a családi ízemlékeket. Nálunk megtalálja úgy a dödöllét, ahogy a nagyi otthon készítette, és nyitás óta étlapon van emblematikus desszertünk a morzsasüti is, mert hisszük, hogy ami jó, az nem feltétlen újragondolandó.”