Szeretnivaló étterem mesebeli környezetben: Bonne Chance Bázakerettyén

A település határában, az erdőszélen, mesebeli környezetben működő hotelt és éttermet 2010-ben alapították.

Borbély Zsolt Attila
2021. 09. 08. 18:44
Fotó: Borbély Zsolt Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Átlag feletti, igényes éttermet és/vagy szálláshelyet nyitni harminc kilométerre a legközelebbi nagyvárostól nem kis bátorságra vall. A folytatás, a siker, a gasztro-palettán való megkapaszkodás ugyanis nemcsak a szolgáltatás színvonalától függ, hanem számtalan más tényezőtől is.

A perbáli Walter vendéglő minden tekintetben a legjobbak közé tartozott, előkelő pontozása volt a Gault Millau kalauzban, mégis lehúzta a redőnyt. S említhető kiváló éttermek sora a fővárosban és vidéken, ahol a fogyasztó szemszögéből minden a legnagyobb rendben volt, mégsem sikerült hosszú távon működtetni az adott helyeket.

Visszatérve a kistelepüléseken kiugró minőséget nyújtó, hosszabb ideje működő éttermekre, az encsi „Anyukám mondta” igazi sikertörténet, szépen fejlődik az őriszentpéteri Pajta, stabil pont a minőségi szegmensben a szigetmonostori Rosinante, a rácalmási Jankovich Kúria, a hosszúhetényi Almalomb, tenyői Dombi és fiai, hogy csak azok közül említsek néhányat, ahol magam is megfordultam az utóbbi öt-tíz évben.

A Bázakerettyén működő Bonne Chance azóta szerepel a célpontlistámon, mióta bekerült a Gault Millau kalauz 2014-es kiadásába előkelő 11 ponttal. A nemrégiben ide is sikerült eljutni.

Fotó: Borbély Zsolt Attila

A település határában, az erdőszélen, mesebeli környezetben működő hotelt és éttermet 2010-ben alapították. A bejáratnál amfóra és festett fiókos szekrény. A beltér otthonos, meghitt, az asztalon élő virág. Az étkezőrész végében üvegajtós könyvesszekrény, rajta berámázott képek, gyertyatartók, vázák, hatalmas csigaház. Kellemes háttérzene szól. Itt nemcsak leülni esik jól, hanem étkezés után elüldögélni is.

A honlapon megnyerő sorokat olvashatunk arról, hogy az üzemeltetők mit gondolnak a gasztronómiáról és vendéglátásról. „Jó alapanyagokkal, jó ételeket főzni, és odafigyelni a folyamatosan változó vendégigényekre. Ennyi a titok és az, hogy az ételekben ott legyen egy kicsit a lelkünk is. Hiszünk abban, hogy a mai ember keresi a régi ízeket, a családi ízemlékeket. Nálunk megtalálja úgy a dödöllét, ahogy a nagyi otthon készítette, és nyitás óta étlapon van emblematikus desszertünk a morzsasüti is, mert hisszük, hogy ami jó, az nem feltétlen újragondolandó.”

Az étlapot mindennek megfelelően állították össze. Kínálnak többek között „muraföldi ízelítőt” helyi felvágottakból, kacsamájparfét kaláccsal, hagymalekvárral, házi tyúklevest májgaluskával, kacsamellet kukoricagombóccal, tört áfonyával, prószás csirkét salátával, vörösboros szarvasragut nudlival, mangalicatarját gombás burgonyával és totyogós túrós rétest.

A habzókkal együtt mintegy húsz bort kínálnak, melyek zömét a magyar élvonalból válogatták össze, de akad köztük hat import tétel is. A borok harmadát decire is kimérik. Az italok esetében is odafigyelnek a lokalitásra. A söröket a zalaegerszegi Elf főzde, a pálinkákat a Cserszegtomajon működő Cserszegi pálinkafőzde szállítja. A nagyipari söreik nincsenek egyáltalán, ami örömteli és irányadó, a multik slágerüdítőinek mellőzését a jelek szerint nem merték vállalni, de kínálnak házi szörpöt és házi limonádét is mellettük.

Az árak értékarányosak. Előételek 2190 és 2490, levesek 1390 és 1490, főételek 2790 és 6490, desszertek 1490 és 1990 forint között kaphatók. A kiszolgálás megkülönböztetetten szívélyes és udvarias, egyben szakszerű is. Ide már csak ezért is visszavágyik az ember, a természetes kedvesség talán a legfontosabb ebben a szakmában.

Fogadófalatként sertés-rillette érkezik kovászos kenyéren marinált hagymával. Jó kezdés. A csavarmentes vargányás krumplileves megnyerő ízű, a tejfel nem homogenizálódott benne teljesen, kissé szemcsés, de annyi baj legyen, így is hamar elfogy. Valahogy így képzelem a minőségi vegetariánus konyhát: az embernek eszébe se jusson, hogy akár hús is lehetne benne.

A jól sikerült, kellően szaftos bundázott süllő pofa és egészben megsütött pisztráng mellett a saláta komplex, szépen tálalt, ügyesen dresszingelt. A süllőpofa viszonylag ritka alapanyag, de hálás. Rántva kiváló sörkorcsolya, ebbeli erényeit sajnos nem élvezhettem, mivel volánnál ültem, szokás szerint.

„Zala kincse” címen házi keksz, illetve pisztáciás piskótaszerű alapzaton málnaborítású remek csokimousse-t kaptam, mellette pisztáciakrémmel és gránátalmaszemekkel. Tetején roppanós „szarvasagancs”. A csúcscukrászdákat idéző kiváló befejezés. A Bonne Chance színvonalas, de mindenekelőtt szeretnivaló hely. Olyan ahová az ember örömmel viszi a szeretteit.

Bonne Chance
Bázakerettye, Fő u. 72.
Telefonszám: +36 93 348 051
Honlap: https://bonnechance.hu
E-mail-cím: [email protected]

(Borítókép: a szerző felvétele)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.