A temesvári Gyárváros nem tartozik a turisták által frekventált városrészek közé, s a helyiek sem itt keresnek általában vendéglátóhelyet estére. Ezzel együtt sikerült itt megkapaszkodni a OneTwo mikrofőzde bemutató sörbárjának, a Taproomnak, mely mellett nyitnak-zárnak helyek, de e csöppnyi kis egység a környék színfoltja több, mint fél évtizede.
A tőszomszédságában nemrég nyitott Ferment nevű étteremnek szép jövőt jósolhatunk, annak dacára, hogy kicsit kiesik az útból, mert hiánypótló koncepciót képvisel egy vibráló vendéglátású, polgárosodott nagyvárosban. A neve is sokat sejtet, hiszen a tradíciókat újrafelfedező természetközeli konyha ismét előtérbe állította a fermentálást.
A helynek nincs sem hivatalos honlapja, sem Facebook-oldala, az Instagramon lelhetjük meg étlapját s rövid krédóját, melynek lényege a fermentált fogások előtti tisztelgés, a nápolyi pizza műfajának „blaszfémikus” átírása a helyi hagyományok szellemében és egy kulináris kirándulás a lokális alapanyagok mentén.
A hely csak pár hónapja nyitott, de már vannak szakavatott hírvivői. Nemcsak a fiatalok kedvenc fórumán, az idősebbek által méltán görbe szemmel nézett Tiktokon, ahol „margaupatricia” gasztroblogger és „druscka” lifestyle-népszerűsítő foglalkozott velük, hanem a YouTube-on is.
Timbalaru Denis egy fiatal temesvári séf, aki megfordult a Bánság fővárosának olyan ikonikus éttermeiben, mint a Temesvár szálloda konyhája, a Merlot, s a tavaly a Losonczi téren nyílt Mystik. Nemcsak receptötleteket ad a videóiban, hanem kulináris kalandozásairól is beszámol a „Degustam cu Denis” (Denis-szel kóstolunk) nevű csatornáján. Fókuszában a temesvári helyek állnak, de megfordult többek között Albániában, Horvátországban, Görögországban, s persze Bukarestben, Budapesten, Orsován, Nagyváradon. A Fermentben szerzett tapasztalatairól itt mesél:
De lássuk a mieinket! A beltér elegáns, puritán, letisztult. A dekoráció szerény, de részét képezi a falra szerelt rusztikus fadarabra helyezett méretes befőttesüvegben pihenő kovász.