Szakmai berkekben és világhálós fórumokon egyaránt vita tárgyát képezi a vendéglátás állapota, a megszólalók főként a bevételre, az idegenforgalomra és a vendégéjszakákra fókuszálnak. Miközben van még egy fontos szempont: a vendéglátópaletta színessége és színvonala.
A Covid időszaknak több ikonikus hely is áldozatául esett, majd az energiaárak emelkedése is megrostálta a vendéglátóegységeket.
Fokozatosan kihal a kocsmázó nemzedék, ikonikus kocsmák zárnak be sorra.
Ugyanakkor még mindig nagy számban nyílnak minőségorientált új helyek, nemcsak a székesfővárosban, hanem vidéki városainkban is, gúnyhatáron kívül és belül Kolozsvártól Temesváron, Kassán át Szegedig, hogy csak azokat említsem, melyeket folyamatosan figyelemmel kísérek. Az összkép az, hogy az általános minőségi szint emelkedik, az igényes, átlag feletti helyek száma pedig nő.
Szeged például kevesebb, mint egy év leforgása alatt csak a „brunch” műfajban több rendkívül izgalmas hellyel gyarapodott.
Újabb egységet nyitott a Napfény Városában a debreceni Black Sheep, miután Gyulát már meghódította, továbbá két egységet is nyitott az Emmarozs, a város egyik legjobb reggeliző-kávézó-ebédelője, egyet a Cédrus-ligetben, egyet pedig Újszegeden.
Sikerült ezeket végigjárni a múlt hétvégén, legyen szó ezúttal az Emmarozsról, mely további meglepetésekkel készül, legalábbis ez derül ki a honlapjáról, ahol úgy tűnik, mintha már létezne az „Emmarozs Sarastro” nevű hely, mely „nyugis, abroszos, lassú reggelik, üzleti találkozók helyszíne”., ahol „déltől belevágnak az ázsiai lecsóba.” A világhálóról semmit nem tudtam kikutatni a vonatkozásában, csak annyit, hogy a Sarastro két éve bezárt. Végül a honlapon megadott számok közül felhívtam az egyiket, s így tudtam meg, hogy januárra várható a nyitás.
Mint a Mérey utcai anyaegységet bemutató Street Kitchen írásból kiderül, a remek helyet, ahol nyitás óta több ízben is alkalmam volt megfordulni, a kreatív iparból és az NGO szektorból érkező Fábián Zsolt, illetve a HR és munkajog területén dolgozott, jogász végzettségű párja, Szénási Enikő nyitották, abból kiindulva, hogy nem lehetett minőségi kenyeret kapni a városban. A siker átütőnek bizonyult.