Emmarozs Grand néven nyitott új egységet a város csúcspéksége Újszegeden

Fokozatosan kihal a kocsmázó nemzedék, ikonikus kocsmák zárnak be sorra.

2024. 08. 20. 16:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szakmai berkekben és világhálós fórumokon egyaránt vita tárgyát képezi a vendéglátás állapota, a megszólalók főként a bevételre, az idegenforgalomra és a vendégéjszakákra fókuszálnak. Miközben van még egy fontos szempont: a vendéglátópaletta színessége és színvonala.

A Covid időszaknak több ikonikus hely is áldozatául esett, majd az energiaárak emelkedése is megrostálta a vendéglátóegységeket.

 Fokozatosan kihal a kocsmázó nemzedék, ikonikus kocsmák zárnak be sorra.

Ugyanakkor még mindig nagy számban nyílnak minőségorientált új helyek, nemcsak a székesfővárosban, hanem vidéki városainkban is, gúnyhatáron kívül és belül Kolozsvártól Temesváron, Kassán át Szegedig, hogy csak azokat említsem, melyeket folyamatosan figyelemmel kísérek. Az összkép az, hogy az általános minőségi szint emelkedik, az igényes, átlag feletti helyek száma pedig nő.

Szeged például kevesebb, mint egy év leforgása alatt csak a „brunch” műfajban több rendkívül izgalmas hellyel gyarapodott. 

Újabb egységet nyitott a Napfény Városában a debreceni Black Sheep, miután Gyulát már meghódította, továbbá két egységet is nyitott az Emmarozs, a város egyik legjobb reggeliző-kávézó-ebédelője, egyet a Cédrus-ligetben, egyet pedig Újszegeden.

Sikerült ezeket végigjárni a múlt hétvégén, legyen szó ezúttal az Emmarozsról, mely további meglepetésekkel készül, legalábbis ez derül ki a honlapjáról, ahol úgy tűnik, mintha már létezne az „Emmarozs Sarastro” nevű hely, mely „nyugis, abroszos, lassú reggelik, üzleti találkozók helyszíne”., ahol „déltől belevágnak az ázsiai lecsóba.” A világhálóról semmit nem tudtam kikutatni a vonatkozásában, csak annyit, hogy a Sarastro két éve bezárt. Végül a honlapon megadott számok közül felhívtam az egyiket, s így tudtam meg, hogy januárra várható a nyitás.

Mint a Mérey utcai anyaegységet bemutató Street Kitchen írásból kiderül, a remek helyet, ahol nyitás óta több ízben is alkalmam volt megfordulni, a kreatív iparból és az NGO szektorból érkező Fábián Zsolt, illetve a HR és munkajog területén dolgozott, jogász végzettségű párja, Szénási Enikő nyitották, abból kiindulva, hogy nem lehetett minőségi kenyeret kapni a városban. A siker átütőnek bizonyult.

Újszegeden az „Emmarozs Grand” néven nyitott hely egy tágas, szép, zöld, rendezett udvarban várja vendégeit, igényesen kialakított árnyas terasszal és játszótérrel. A beltér korszerű, de szerethető, a péksütik és desszertek a hűtött pultban tekinthetők meg, a gyönyörű kovászos kenyerek a polcon.

Kínálnak hideg és meleg reggeliket, ebédre szánt fogásokat, csúcsminőségű kenyereket és péksüteményeket elvitelre vagy helyben fogyasztásra, kiváló süteményeket és fagylaltokat, továbbá pizzát is.

Néhány konkrét példát említve készítenek különféle tojás-reggeliket, a tükörtojás – rántotta - omlett klasszikus trió mellett Egg Benedict-variációkat, szendvicseket, „Emmarozs hot dogot”, ami hosszú érlelésű kovászos focaccia-t, sült kolbászt, olvasztott sajtokat és coleslaw salátát fed, továbbá füstölt lazacos, avokádós toastot, öt fogást a heti ebédajánlat keretében. Ottjártunk idején, augusztus közepén, többek között lecsót labneh-vel, buggyantott tojással, kolbászkarikával és teriyaki császárhúst, brióssal, tigristejbe áztatott retekkel, friss salátával paradicsommal, s végül mignonokat, macaronokat, mousse-okat, choux-kat, s magyar klasszikusokat „valódi ízekkel”.

Az italválaszték színvonala felnő az ételekéhez, kínálnak minőségi teákat, kávét, üdítőket, Lápastó gyümölcsleveket, helyben készült remek limonádékat, húszféle sört, köztük belga lambic-különlegességeket és Fehér Nyúl főzeteket, továbbá négyféle minőségi alkoholmentes bort.

A kiszolgálás példaértékű. A csapat minden tagja fiatal, udvarias, szívélyes, lelkes és segítőkész. Az ember szinte meghatódik és azt kívánja, hogy soha ne vesszen ki belőlük a hivatásuk iránti odaadás s maradjon meg a motiváltság fénye a szemükben.

 

A bőség zavarával küszködtünk választáskor, végül kértünk egy kimcsíííz névre hallgató, jalapenos-cheddaros kovászos kenyérből szendvicset, amiben, mint neve is sejteti, sajt (Boppe Gouda) és kim chi rejtőzött, 

 

valamint egy salátával tálalt soksajtos quiche-t, mindkettő korrekt volt, élvezetes.

 

Ellentétben sajnos a Margerita pizzával, aminek rejtelmeiben a jelek szerint el kell még mélyedjen a csapat. Nyilván kísérleteztek vele, de az eredményt kellő tesztelés nélkül mutatták be a közönségnek. Egy ilyen népszerű műfajban, mint a pizza, a város élvonalába kell, hogy emelkedjenek, már csak azért is, hogy éltessék a körülöttük kialakult csúcsminőség-imázst.

Beszéltük is az egyik kedves pincér hölggyel, hogy ez egy új projekt, mely minden bizonnyal alakulni fog. Kérdezte, hogy kárpótlásul meghívhat-e valamire, megegyeztünk egy kisadagos fagylaltkóstolóban. Megkóstoltunk végül hatféle fagylaltot, melyek, mint megtudtuk, a több, mint tíz éve működő orosházi Hóvirág fagylaltbárból érkeznek.

A lime-fagyi megosztotta társaságot, engem nem győzött meg annyira, mint társaimat, a többinek egyöntetű volt a pozitív fogadtatása. Jó volt cukormentes csoki, a salgótarjáni Szó Gellért jegyezte „Őrség Zöld Aranya” által ihletett fagyi, s a fahéjas szilva, katartikusnak bizonyult a feketeribizli és a „Palaya del Carmen” névre keresztelt trópusi gyümölcsfagyi, amiben a mangó dominált.

 

A szemre is megnyerő, saját műhelyben készített desszertek közül a pisztáciás málna-mousse-t kóstoltuk, kifogástalan volt ízre, állagra, esztétikára egyaránt, magas szintű technológiai tudásról tett tanúbizonyságot. Elvitelre vettünk egy mákos áfonyás kovászos kenyeret, mely igen gyorsan elfogyott, s éppoly finomnak bizonyult édes feltétekkel, mint sósakkal.

Aznap ellátogattunk még a Cédrus-ligeti egységükbe is, vettünk egy kovászos francia parasztkenyeret és két péksüteményt, melyek hozták a szokásos Emmarozs-minőséget. A kiszolgálás itt is kifogástalan volt.

Úgyhogy várjuk lelkesen a Sarastro megnyitását.

 

Elérhetőségek:

Emmarozs Grand

Szeged, Fő fasor 53/A

Telefonszám: + 36 30 072 3073

Honlap: https://www.emmarozs.hu/

E-mai-cím: [email protected]

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.