Ne szűnjünk meg ünnepelni!

Tokaj egyedülálló borvidék, amit történelmi múltja, természeti adottságai, a termesztett szőlőfajták és borkülönlegességei egyaránt egyedivé tesznek.

2024. 12. 08. 16:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Különleges kóstoló ígérkezik december 9-én, Pasaréten. Tokaj kitűnő női borászai és elkötelezett hívei várják a közönséget egy nem mindennapi aszú-kóstolóra. Több apropos-ja is van magának a rendezvénynek. A legfontosabb, hogy a tokaji termelők egy csoportja – hölgyek – a múlt évben megalakították a Szent Orbán 1771 elnevezésű egyesületet. A Tokaji Borbarátnők Társasága, a Monok Községi Önkormányzat közreműködésével, 2013-ban határozta el, hogy a Szent Orbán csontereklye megismertetésére konkrét tevékenységbe kezd. 

A helyiek közül is csak kevesen tudták, hogy Szent Orbán földi maradványainak egy része 1771 óta a Tokaji borvidéken, Kossuth Lajos szülővárosában, Monokon találhatóak, a Sarlós Boldogasszony Templomban.

 Ekkor adományozta az ereklyét XIV. Kelemen pápa gróf Andrássy Istvánnak, hogy biztosítsa a bőséges aszú termést a borvidék számára. Szent Orbán a szőlő, a bor, a szőlészek, borászok, kádárok védőszentje. A vértanúhalált szenvedett pápa a III. században élt, életéről keveset tudunk. A középkori hagyomány szerint ő rendelte el, hogy a mise áldozati kelyhét és tányérkáját aranyból vagy ezüstből készítsék el, ezért jellegzetesen szőlőfürttel vagy kehellyel szokták őt ábrázolni. Az évszázadok alatt így vált belőle a szőlő és a bor patrónusa. Szent Orbánt sokan tisztelik, több helyütt áll szobra, temploma. Szent Orbánhoz számos népi hagyomány is kapcsolódik, de nem csak itt nálunk a Kárpát-medencében, de Európa más bortermelő vidékén is.

 

De komoly indoka a kóstolónak az is, hogy végre Budapesten is meg lehet nézni – sőt tapintani is - az itáliai Busatti textilmanufaktúra – ma már természetesen más léptékben, de hagyományos módszerekkel készülő anyagát. A Tokaji borvidék tiszteletére tervezett új Busatti Furmint textília a borhoz méltó óarany színben és a Tokaji borvidék sajátos éghajlatát jelképező pasztell kék árnyalatokban készült. A Busatti vállalat 1842 óta fennálló hitvallása az, hogy Toszkána szépségét és hagyományait átadja a nagyvilágnak. Ma a családi vállalatot a nyolcadik generáció vezeti és öt kontinensen vannak üzletei saját tulajdonban vagy franchise-ban, általunk először érkeztek Magyarországra. Családi és baráti összefogás tette lehetőség, hogy a minta elkészüljön és megérkezzen Magyarországra. A hétfő esti alkalmon bemutatkoznak a minta és a textíliák megálmodói is.

De, ne felejtsük el azt sem, hogy a következő nap december 10. már hivatalosan is a hazai Aszú nap.

 Mi mást is tehetnénk hát ilyen körben, mint a Szent Orbán ereklyére emlékező 2013-as és az évtized másik legjobbjának ítélt 2017-es évjárat aszúiból kóstolunk. Mindezt a Tokaji Borbarátnők Társasága tagjai boraiból, egy-két aktualitással rendelkező kiegészítéssel. Olyan nevek borai kerülnek a poharakba, mint a Béres Szőlőbirtok, Demetervin, Erzsébet Pince, Árvay Pince, Zsirai Pince, Rózsa Pince, Tokaj Nobilis, Tokaj Kikelet, Szepsy Pince, Grand Tokaj, Áts Károly és a Royal Tokaji Borászat.

Tokaj hazánkban és a nagyvilágon is egyedülállónak számító borvidék, amit történelmi múltja, természeti adottságai, a termesztett szőlőfajták, az alkalmazott borászati eljárások és borkülönlegességei egyaránt egyedivé tesznek. Egyetlen zárt borvidékünk Magyarország északkeleti szegletében található a Zemplén hegység délkeleti és délnyugati lejtőin. 

Napjainkban 27 település 4500 hektárnyi szőlőültetvénye alkotja a borvidéket. Ha viszont Tokaj-Hegyalja összes első és másodosztályú fekvését betelepítenék, Hegyalja szőlőterülete meghaladná a hétezer hektárt.

A borvidék legfontosabb terméke a Tokaji Aszú, évszázadok óta a világon az egyik legismertebb nemes édes bor.

A "Tokaji" talán az egyetlen fogalom a képzeletbeli nemzetközi gasztronómiai alapszótárban, ami egyedülálló, eredeti, a Földgolyó minden pontján jól ismert és eközben elidegeníthetetlenül magyar is. Nemzeti kincs, referencia terméke és viszonyítási mértéke a világ édes borainak.

Bár mindig készítettek Tokaj-Hegyalján száraz bort, sőt, mindig is ez adta a termés nagyobb részét, a fő arculatformáló minden időben a késői szüretelésű szőlőből készülő, az aszúszemek feldolgozásán alapuló édesbor volt.

Az édesbor születésének fő "felelőse" egy különleges penészgomba, a Botrytis cinerea, ami átszövi és kedvező feltételek mellett betöppeszti a szőlőbogyót. Csakhogy hasonló jelenség a világ számos más borvidékén (így Elzászban vagy Sauternesben) is lejátszódhat, így különlegessége nem magyarázható meg önmagában csak a botrytises töppedéssel, vagyis az aszúsodással. A Tokaji Aszú egyediségét, tartalmát tekintve elsődlegesen a klíma, a talaj és a szőlőfajták páratlan egymásra találása, másodlagosan a készítési eljárás adja meg.

Épp ez az a különlegesség, ami miatt a tokaji édes borok nem nevezhetők desszertbornak. Magyarország gasztronómiája – dacára annak, hogy az ország Európában a közepes méretű országok közé tartozik – meglehetősen gazdag és változatos. A XX. század első felében kialakult, és némiképp tévesen még ma is „a” magyar konyha alapjának tartott paprikás ízesítésű fogások viszonylag későn, a XIX-XX. sz. fordulóján kaptak csak helyet a hazai konyha ízei között. Ezt megelőzően gasztronómiánk alapvetően az erdélyi nemesi konyha ízeire és készítési praktikáira épült. 

A Kárpát-medence végtelenül gazdag hal- és vad állománya egészen a XX. század első feléig ontotta az alapanyagokat. Hal- és rákfélékben éppúgy jó kínálatunk volt, mint a ház körül tartott baromfi félékből és nagytestű házi haszonállatokból.

 A hazai mangalica, szürke marha, rackajuh mellett az erdő kínálata is rendelkezésre állt. Kisebb-nagyobb madarak, fácán, fogoly, galamb gyakran kerültek az asztalra.

Bőséges volt zöldség választékunk is. A mai mesterszakácsoknak tehát van honnan meríteniük, ha a hagyományos magyar ízeket a mai kor embere számára álmodják asztalra. A Kárpát-medence gyümölcs és zöldség terén irigylésre méltó helyzetben van, hiszen számos környező ország chefjei járnak hozzánk egy-egy nagyobb paradicsom vagy éppen őszibarack szállítmány kedvéért.

S hogy mindez, hogy kerül a bor mellé? Gazdag íz világ, komplex borok és ételek. Az összekötő kapocs ezek között nem más, mint az azonos súly. 

Nagyon leegyszerűsítve azt is mondhatnánk: ételeink zöme íz gazdag, fűszeres, sok friss zöldségből és nehezebb húsokból áll össze. Ezekhez a fogásokhoz szükségünk van komoly savgerincre, jó tartású, telt borokra.

 A Tokaji aszú borok, vagy késői szüretelésű furmintok, hárslevelűk bemutatásához a legjobb hátteret egy-egy liba vagy kacsamájból készült fogással, túrós ízesítésű desszerttel teremthetjük meg.

Étkezés végén egy magas puttonyszámú aszú akár a digesztív szerepét is betöltheti, magas savtartalmuk miatt élettani hatásuk itt is kiváló. Merjünk élni vele! Mindez azért is aktuális, mert advent és Karácsony sokunk számára az év meghatározó ünnepei. Ne merüljünk bele a hétköznapok világába, mert ünnepek nélkül előbb-utóbb emberségünk lényegét is elveszítjük.

Béres Szőlőbirtok Tokaji Aszú 6 puttonyos 2008

Színe már közel áll az aranyhoz, illatában méz és érett sárgabarack, szegfűszeg érezhető. Szájban határozott, de nem szirupos édesség, ezzel jó savak tartanak egyensúlyt. A korlátozott mértékű új hordós érlelés nem hagyott cserzőanyag nyomokat a borban. Ornamentikája aszalt gyümölcsökre, és mézeskalács fűszerekre épül. Jelentős potenciállal bír ma is. Tökéletes édesbor.

Tokaj Kikelet Tokaji Aszú 2013 6 puttonyos

Illatában meleg tónusú érettség és méz, őszibarack. Grapefruit a vezető illatjegy, üde és tartós. Fűszeres, meleg és mégis citrusos. Kitűnő szerkezet, finom savak, átható de elegáns ízek. A bor bujasága vanília, mandula, kis menta karakterében teljesedik ki. Szinte végtelen hosszúságú bor.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.