Szegeden nemcsak az ország nagy részét lefedő Bortársaság működtet remek szakboltot, hanem olyan borszaküzleteket is találhatunk, melyek kifejezett ambíciója a kis kézműves, kevéssé ismert, de kiváló minőséget képviselő borászatok felkarolása. (Nem mintha erre ne törekedne egyébként érezhetően a Bortársaság is, de ott nem ez a fő profil). Hadd említsek kettőt, melyek az alapjáratú működésük mellett a város boréletének pezsgéséhez is hozzájárulnak. Az Ezerjó borszaküzlet tulajdonosa, Eperjesi Péter „Vinoszféra” névén szervezett sétáló kóstolót pár éve az egyetemi negyedben, pár napja pedig a „Pinot-Ki-Jó” elnevezésű, a sejthetően a Pinot fajtacsaládra fókuszáló kóstolón vehetett részt Szeged borszerető közönsége a Novotelben, melyet Varga Zoltán Gábor, a Borpont nevű borszaküzlet tulajdonos jegyzett.

A helyszínen tudtam meg a főszervezőtől, hogy ez már a harmadik sétálókóstoló ezen a néven, s hogy ültetett rendszerben már hosszú ideje tart fajta-kóstolókat (Pinot Noir-ból is), „Borday” nevű sétálókóstolója pedig több, mint tíz éves múltra tekint vissza, akárcsak a szaküzlete. Lám, jobban kell figyelni Aradról a szomszéd város boros rendezvényeire, mert az információ nem mindig találja meg az embert, ha azt a véletlenre bízzuk.
A Pinot fajtacsalád, a Pinot Noir, a Pinot Gris (avagy Szürkebarát) és a Pinot Blanc egyike a legizgalmasabbaknak. Legismertebb, legelismertebb és legelterjedtebb tagja a Pinot Noir, mely nem töménységével, színintenzitásával, tanninjaival hódít, hanem eleganciájával és gyümölcsösségével. Ez a borrajongók Mekkájának, Burgundiának a fő fajtája, nem mellesleg a világ legdrágább borai is ebből készülnek, érdemes egy pillantást vetni a listára. Az első tizenhat tétel összes vörösborának ez adja a alapanyagát.
Mi magyarok nem állunk rosszul Pinot fajtacsaláddal. Pinot blanc-ból ugyan kevés van, de tegyük hozzá, hogy nemcsak nálunk. A világon mindösszesen 15.000 hektár található, ebből 250 Magyarországon. A Szürkebaráttal más a helyzet, ez sokkal ismertebb és többfelé fellelhető nálunk, a KSH 2020-as összesítése szerint a 11-ik legelterjedtebb szőlőfajta, melynek presztízsét nem volt könnyű visszaállítani a szocialista tömegtermelés után, de olyan kiváló szakembereknek köszönhetően, mint Laposa József és Bence, az élők sorából sajnos már eltávozott Szeremley Huba, vagy Borbély Tamás (elnézést azoktól, akiket nem említettem) ez mára sikerült.