A galántai Esterházy kastély étterme, melyet minden magyarnak meg kellene látogatni legalább egyszer

A kastély és a park nagy népszerűségnek örvendő kulturális események helyszíne egész évben.

2025. 04. 11. 7:30
A szerző felvétele
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tavalyi paksi gasztro-blues fesztivál nemcsak a kiemelkedő zenei és kulináris élmények okán számít maradandó emlékemnek, hanem azért is, mert megismerhettem az eseménynek otthont adó település testvérvárosának, Galántának a jegyzőjét, Pallya Gábort, akivel a minőségi zene, a jó magyar ételek és borok szeretetén túl a nemzetközpontú világkép is összeköt. Gábor már akkor javasolta, hogy ha Felvidékre vet a sors, tervezzünk be egy közös gasztro-turnét. Így is lett. E hónap elején Juhos Ferenc, az Eventus podcast alapítója meghívott Nádszegre, s ennek apropóján beiktattunk két étterem- s egy pincelátogatást. 

Legyen szó először az Esterházy étteremről, melynek otthon adó kastély nemcsak Galánta környékének, de az egész Kárpát medencének egyik legizgalmasabb turisztikai látványossága. 

Elöljáróban talán nem haszon nélkül való rögzíteni, hogy Galánta Mátyusföld központja, Nagyszombattól Észak-Keletre fekszik, nem egészen harminc kilométerre. Első írásos említése 1237-ből való. 1910-ben 3.274 lakója közül 2.933 volt magyar, bő száz év alatt a magyarság részaránya 30%-ra csökkent, 2021-ben a városka 15.052 lakosából mindössze 4.172.-en vallották magukat magyarnak. 

Az említett Esterházy kastély félig felújított állapotában is impozáns, ennek keretében működik a főúri pompa jegyében berendezett azonos nevű exkluzív étterem és kávézó. 

A szerző felvétele

A falakon eredeti festmények az Esterházy család tagjairól és más történelmi személyiségekről. 

A szerző felvétele

Arról is gondoskodtak a tervezők, hogy ne legyen a hangulat feszengős, az asztalokon nem fehér terítő, hanem tetszetős tányéralátét fogadja a vendégeket. 

A kastély és a park nagy népszerűségnek örvendő kulturális események helyszíne egész évben, melyek közül kiemelkedik a történelmi csaták újrajátszása korhű ruhákban. A bejáratnál a kávézót találjuk, ezt is figyelemre méltó ízléssel alakították ki, balra fordulva az étterem lenyűgöző, nagy belterű, látványosan berendezett termei fogadnak. A honlapon a kávézó kínálatából az eredeti recept alapján készült Esterházy tortát ajánlják a látogatók figyelmébe. 

Helyi idegenvezetőm felvitt a legfelső szintre is, mely többek között házasságkötő teremként funkcionál, valamint a nyerstéglás pinceborozóba, ahol kiemelkedő borok várják sorsukat, terített asztal mellett. Zárt térben biztosítanak a nemes nedűknek ellenőrzött páratartalmat és hőmérsékletet.

A háromnyelvű (szlovák, magyar, angol) étlapnak a fedőlapot követő első oldalán a kastély fotója alatt az étterem életre hívójának, Takács Zsoltnak gondolata olvasható, miszerint „emlékezzünk a múltra, hogy értékeljük a jelent”, alatta két QR kód, mely a telefonunkra varázsolja a kastély felújítás kezdetekor rögzített állapotát, valamint a jelenlegi helyzetet, 3D-ben. 

 

A negyedik oldalon I. Ferencz József arcképe látható, alatta azt olvashatjuk, hogy egykori királyunk a főtt marhahúst kedvenc ételének nevezte, s ezzel szerzett közkedveltséget e fogásnak, mely természetesen egyik ikonikus darabja a választéknak. Velőscsonttal kínálják, továbbá röszti burgonyával, gyökérzöldséggel, friss tormával, mustárral és piros arannyal. (Az étlap szerkesztői szedték kis betűvel a Piros Aranyat, lehet, hogy azért, mert az is helyben készül, mint a felszolgáló elmondása szerint úgyszólván minden, a kenyértől a fagylaltig.) 

A szerző felvétele

Nemzetközi konyhát visznek néhány magyar és tájjellegű felvidéki fogással színesítve. Kínálnak többek között marha-carpaccio-t rukkola-salátával, parmezánnal és bazsalikom-pesto-val, tatárbifszteket, Jókai bablevest, grillezett királyrákot wok-zöldséggel és rizstésztával, aranykeszeget grillezett zöldséggel és rozmaringos burgonyával, sertéssültet párolt káposztával és knédlivel, vörösboros szarvaskarajt gesztenyepürével és burgonyakrokettel, Esterházy rostélyost lapított sült burgonyával és ropogós hagymával, valamint császármorzsát almapürével. A konyhát két környékbeli séf vezeti váltásban, a nemeskajali Soós Róbert és a dunaszerdahelyi Énekes Pál.

Az Esterházy pincészet huszonkét bora képezi az italkínálat gerincét, melybe beletartozik az Etyeki Kúria hat bora is. Ezek mellett tartanak tíz tételt a galántai Promitor Vinorum pincészettől is. Csapon Pilsner Urquellt tartanak, valamint egy helyi barna sört, palackban a Nilio két kiemelkedő alkoholmentes főzetét. A töményrovatban is találunk néhány érdekesebb tételt, főleg a rumok és a pálinkák világából.

A szerző felvétele

A kiszolgálás bűbájos. Felszolgálónk, Kurucz Krisztina, lelkes, közvetlen, kommunikatív, motivált, kedves, udvarias, szívélyes és felkészült.

A kacsapástétom ízletes, homogén, alapja, mint megtudtuk, kacsahús és kacsamáj. Pecsenyekacsamáj, tegyük hozzá. Narancsredukcióval és tokaji aszúzselével teszik izgalmassá, madársalátával és almafátyollal tálalják. 

A mellé adott helyben készült bagett textúrája javítható, levegősebbé tehető, de részint értékeltük a gesztust, hogy maguk sütik a kenyeret, részint jelen formájában is jobb a késztermékeknél. 

A szerző felvétele

A marhaerőleves mély színű, kifejező ízű, a májgombócok háziasak, ízletesek, a zöldségek nem főttek túl. 

A szerző felvétele

A kacsamell kifogástalan, szép rosé, bőre ropog, a lilakáposztapüré lehetne selymesebb, amúgy finom, az étlapon rántott burgonyaként szereplő burgonyafánk jól sikerült. 

A szerző felvétele

A helyben készült csokis lávasüti ízre, állagra egyaránt meggyőző, pazar málnafagylaltot adnak mellé. Gyümölcs-coulis pöttyökkel, zsidó cseresznyével, eperlegyezővel és áfonyaszemekkel tálalják.

A szerző felvétele

A galántai Esterházy kastély egyike azon Kárpát medencei úticéloknak, ahová minden magyarnak el kellene zarándokolni legalább egyszer az életben.


Elérhetőségek:

Esterházy étterem

Galánta, Park (Parkova) 100.

Telefonszám: +421 904 217 217

Honlap: https://www.esterhazygalanta.sk

E-mail-cím: [email protected]
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.