House of Lu - prémium olasz étterem Temesvár külső részén

Az ember hajlamos azt hinni, hogy több igényes olasz helyet már nem tud eltartani a város.

2025. 04. 06. 10:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Temesvár legjobb vendéglőinek jelentős része autentikus olasz, vagy nemzetközi mediterrán, erős olasz behatással. Ide sorolható a több, mint tíz éve nyitott Locanda del Corso, mely azóta is az élvonalba tartozik, a Casa Antinoriból lett D’Antino, a Tripadvisoron negyedik helyen szereplő, nemrég a Jenő herceg utcából a Losonczy térre költözött Le Monelline, a tavalyelőtt nyitott Dei Frati, a La Pizza Napoletana, a L’Osterietta, a Lloyd soron működő Vittoria del Gusto és Massimo, a tavaly nyitott Cattedrale pizzeria, az Al Caminetto, a Bruck pizzéria, a Why pizza, az August Pasta bar, a La Trattoria Cuccina Moderna s az elvitelre dolgozó Pulcinella, hogy csak a kiemelkedőket említsem, ahol magam is megfordultam.

Az ember hajlamos lenne azt hinni, hogy több igényes olasz helyet már nem tud eltartani a város, amikor megnyílik a Ceausescu rendszerben felépült Circumvalatiunii tömbháznegyed szélén, az 1910-ig önálló faluként létező, azóta Temesvárhoz tartozó Mehala városnegyeddel való találkozásnál egy olyan egység, melynek nyilvánvaló célja, hogy az élre katapultálja magát. Ezt sugallja az egyedi, elegáns, de feszengésmentes beltér, a dekoráció, melynek szépen elrendezett, helyben megvásárolható olasz ínyenc termékek (szószok, szarvasgombakrém, pasta-k stb.) is részét képezik, az ital- és ételválaszték.

 

Patikatisztaság uralkodik mind a belső térben, mind a mosdóban. Látványkonyhával dolgoznak. Az asztalon jó minőségű extra szűz olívaolaj, só- és borsdaráló, továbbá egy szarvasgombás feketesódaráló is.

A hét második felében tematikus estekkel készülnek, csütörtökön olasz élőzenével várják a vendégeket, pénteken retro party, szombaton Mykonos jeligére görög zene, a vasárnap családé. A gyermekeket vidám bűvészmutatványokkal szórakoztatják az egész családot pedig az eseményről készült polaroid fotókkal örvendeztetik meg.

A tavaly decemberben nyitott vendéglő étlapján különleges alapanyagokból készült fogások sorjáznak. Megjelenik a választékban az olasz mellett néhány más etnikum nemzetközivé lett ikonikus fogása is, főként a közel-keletről.

A helyben készült pasta-k és a különleges, 2 és fél tonnás, forgótárcsás pizzakemencében sült pizzák mellett kínálnak többek között szibériai tokhalkaviárt blinivel, Szent Jakab kagylót, pankómorzsás tarisznyarák-krokettet brie sajttal, pikáns majonézzel és snidlinggel, tabbouleh-t, ndujás kagylót, roston sült tonhalat, nagy rombuszhalat és polipot, továbbá kacsacombot, marhapofát és steakeket, beleértve a wagyut is. Desszertként az általunk rendelteken kívül baklava-t, mango chutney-s panna cotta-t, valamint az ottjártunk idején épp kifogyott sajttortát és knafeh nevű arab édességet kínálnak.

Az italválaszték nemcsak széles, de kiemelkedően színvonalas is, párját ritkító regionális szinten. 

Közel száz minőségi csendes bort tartanak a tágan értelmezett Erdélyből, valamint a Kárpátokon túli román területekről, beleértve Moldova Köztársaságot, továbbá a jelentősebb európai bortermő országokból, Olaszországból, Franciaországból, Spanyolországból.

De van egy német, továbbá néhány komolyabb újvilági boruk is. Poharazva (125 ml) csak hat tétel adnak. Bő két tucat legendás pezsgőt tartanak a Dom Perignon-tól a Krugig.

A töményitalok is a prémium szegmensből valók. Csak Noam és Warsteiner sört tartanak, utóbbi kapható palackos, csapolt, valamint alkoholmentes változatban. Figyelemre méltó a koktél-, a cigaretta- és a szivarszortiment is.

A kiszolgálás udvarias, segítőkész. Külön értékeltük, hogy amikor feladtuk az első kör ételrendelését, megkérdezte a felszolgáló fiatalember, hogy tegyen-e mindent középre, mintha megérezte volna, hogy mindhárman meg szeretnénk kóstolni valamennyi fogást, a desszertkörben is felajánlotta, hogy hoz egy plusz kanalat. Apró hiba viszont, hogy rendelés után derült ki, hogy a desszertek közül kettővel nem tudnak szolgálni, ezt az étlap átadásával egyidőben kellett volna közölni.

 

A szarvasgombás hummusz selymes, homogén, szarvasgombás karaktere határozott, de nem túltengő, mikro-zöldekkel és az ízhez is hozzáadó gránátalma-szemekkel díszítették.

 

Az „enyhén csípős, citrusokkal sült tintahal” ízletes, a citrusosság visszafogott, nem bántuk volna, ha adnak mellé valamilyen mártást.

 

A négy autentikus olasz szalámival toppingolt pizza kifejezetten jó.

 

A csokiszuflé helyben készült, jó ízű, erdei gyümölcsös mártást és gyengécske, hevenyészetten tálalt, készterméknek tűnő vaníliafagylaltot adnak mellé. Ezen a színvonalon, ilyen áron (közel 3000 forintnak megfelelő lejért) elvárható lett volna egy prémium, jobb esetben helyben készült fagylalt.

 

A tiramisu csavarmentes, hozza azt az állagot és ízharmóniát, amiért ez a desszert meghódította az egész Európát. Ittunk egy jól elkészített limonádét s egy remek kávét is.

Mindent egybevetve leszögezhetjük, hogy az apró hibák dacára egy olyan olasz étteremmel gazdagodott a Bánság fővárosának vendéglátása, mely vita felett megérdemli a kiruccanást Mehala kapujába.

 

Elérhetőségek:

House of Lu

Temesvár, Lenau (jelenlegi román nevén Gheorghe Lazar) u. 33.

Telefonszám: +40 745 925 925

Honlap: https://thehouseoflu.ro/

E-mail-cím: rezervations@thehouseoflu.ro

(A borítókép és a fotók a szerző felvételei.)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.