A legtöbb konyhapulton ott áll a praktikus konyhai eszköz, miközben kevesen sejtik, hogy az egyik legszennyezettebb kellék is lehet. A késtartó ugyanis ideális környezetet nyújthat a baktériumok és penészgombák elszaporodásához, ha nem figyelünk oda a tisztítására.
A kések élességét rendszeresen ellenőrizzük – de a tartójukról már ritkábban gondoskodunk. Pedig egy kis odafigyeléssel a késtartó nemcsak tisztább és higiénikusabb lehet, de a késeink élettartamát és saját egészségünket is megóvhatjuk.
Miért problémás a késtartó belseje?
A késblokkok keskeny nyílásai tökéletes rejtekhelyet biztosítanak a por, morzsák, ételmaradékok és a nedvesség számára – ezek kombinációja pedig kiváló táptalaj a kórokozóknak.
A késtároló blokkok tisztítása nehézkes lehet, mivel a pengék keskeny nyílásai nehezen elérhetők. Az ételmaradékok és a nedvesség bennük ragadhat, ami a baktériumok szaporodásához és a penész olyan környezetet teremthet, ahol penész képződhet.
Mivel a nyílások belsejébe nem látunk be, a szennyeződés felhalmozódása szinte észrevétlenül történik. Mire a kellemetlen szagokat, sötét foltokat vagy penészt észrevesszük, addigra valószínűleg hemzsegnek a baktériumok a késtartóban.
A késtartó tisztítása lépésről lépésre
Alapszabály, hogy mindig csak teljesen tiszta és száraz kést tegyünk el a késtartóba. Ez kulcsfontosságú a blokk tisztaságának és higiénikusságának megőrzése érdekében, hiszen a nedves kések behelyezése elősegíti a penész kialakulását és a baktériumok szaporodását a nyílásokban. A megelőzés mellett a rendszeres tisztításra is koncentráljunk. A késtartó helyes takarításához az alábbi lépéseket végezzük el.
1. Vegyük ki az összes kést, és tegyük félre egy tiszta, száraz felületre.
2. Használjunk egy keskeny porszívófejet vagy egy üvegtisztító kefét, hogy eltávolítsuk a port és morzsákat a nyílásokból.
3. Egy kevés mosogatószeres vízben megnedvesített mikroszálas kendővel töröljük le a blokk külsejét.
4. Egy üvegmosó kefe segítségével alaposan tisztítsuk ki a nyílásokat belülről egy kis mosogatószeres vízzel.
5. Egyenlő arányban keverjünk össze ecetet és vizet, majd kenjük át vele a nyílásokat egy tiszta ruhával.
6. Egy tiszta, nedves ruhával töröljük át, a maradék tisztítószer eltávolításához.
7. Hagyjuk teljesen kiszáradni a késtartót, mielőtt visszahelyeznénk a késeket.
Extra tippek a higiénikusság jegyében
A rendszeres tisztításon túl a megfelelő ápolás is fontos. A fából készült késtartók esetén évente néhány alkalommal érdemes valamilyen ásványolajjal bekenni a felületet, hogy elkerüljük a kiszáradást és repedést. Ugyanakkor a durva súrolószerek használata kerülendő, mert azok megkarcolhatják vagy károsíthatják a késtartó anyagát.
A tisztítást legalább havonta egyszer, de akár gyakrabban is elvégezhetjük, főleg, ha sokat használjuk a késeket, vagy ha gyakran nedvesen kerülnek vissza a blokkba.