Nagy találkozások – Bock bisztró Balaton

A Bíró Lajos éttermeiben olyan fogásokkal találkozhatunk, melyek emlékén az évtizedes távlat sem koptat.

Borbély Zsolt Attila
2021. 05. 05. 9:27
null
A képek a szerző felvételei
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vannak az életben nagy találkozások, melyek nemcsak a részvevők számára szerencsések és sorsmeghatározóak, hanem akár egy egész műfaj számára. Jagger – Richards, Lennon – McCartney, hogy a legismertebb szerzőpárosokat említsem, de haza vizekre evezve ide sorolható a Szörényi – Bródy vagy a Cseh – Bereményi kettős is.

Minden túlzás nélkül e sorba illeszthetjük a vörösborkészítés nagymesterének, Bock Józsefnek és a magyar gasztronómia fenegyerekének, Bíró Lajosnak a találkozását, mely, ha nem is járt a továbbiakban intenzív együttmunkálkodással, de eredményeképpen stílusteremtő, etalonértékű éttermek sora jött létre, melyek azóta álló csillagok a magyar gasztronómia égboltján.

Az első, pesti Bock bisztró 2004-ben nyitotta meg kapuit, ezt követte a Bock Buda, ami később felvette a Vendéglő a Kisbíróhoz nevet, majd a Bock Balaton Vonyarcvashegyen. (Nyílt egy egység Koppenhágában is, annak további sorsáról nem sok szó esett a szaksajtóban.) S bár, mint világhálós forrásokból megtudhatjuk, hogy az őket összekötő „corporate” séf, Bíró Lajos nem vesz már részt napi szinten az éttermek konyhai kísérletezésében, de filozófiája, megközelítésmódja, kulináris stílusjegyei mindhárom egységben meghatározóak a mai napig.

A Bíró Lajos nevéhez köthető éttermekben, büfékben gyakran találkozhatunk nemcsak kifogástalan, ötletes, izgalmas fogásokkal, hanem olyanokkal is, melyek a szó legszorosabb értelmében emlékezetesek, évtizedes távlat sem koptat emlékükön.

S ez nagy szó. Főként, ha az ember több mint negyed évszázada vadássza a jó éttermeket és izgalmas, különleges ételeket.

A képek a szerző felvételei.

Több mint tíz év telt el azóta, hogy apámmal első ízben betértünk a Bock bisztróba egy kiadós ebédre (korábban, nem sokkal nyitás után jártam e helyen, akkor megelégedtem a magyaros „tapas-szal” kísért borozással), de a rendelt fogások közül több is olyan impresszív volt, hogy ma is érzem a nyelvemen az ízüket, s képileg is beleégtek a memóriámba. Hadd említsek kettőt név szerint. Az első az „Ökörpofa „retro”” nevű klasszikus, mely ma is étlapon van mind a körúti, mind balatoni egységben, igaz, más körettel. Pörkölt-hangulatú pofa, sertésfül, velőscsontba rejtett krumlipüré – így nézett ki akkor a fogás, mely akár névjegye is lehet a Bíró Lajos stílusnak, ha nem alkotott volna a Mester tucatnyi hasonlót. Mint például a másik akkori fogásunkat: bőrén sült fogas, marhaínnal, vargányával és túrós csuszával. Közös a két fogásban a kiváló alapanyagon, a remekbe szabott technológiai megvalósításon, a virtuóz tálaláson túl a magyar ízharmóniák megőrzése ötletes, kreatív alapanyagtársítások mellett. De hosszan példálózhatnék Bíró Lajos jegyezte Buja disznó(k) rántott sertésfülével, A Séf utcájának mustáros hagymás lecsókolbászával, vagy a Bock bisztró libamáj sushi-jával, ahol a sushi csak forma, a rizs helyét a libamáj veszi át, amit füstölt tokhallal tálaltak, midőn pár éve kóstoltuk e kreációt egy székelyföldi séf barátommal. Surf and turf (hal és hús egy tányéron) volt ez a javából!

A most szóban forgó Bock Balaton házhozszállításra és elvitelre nyitva maradt a novembert követő keserű hónapokban is, 2021. április 27. óta viszont ismét helyben fogyaszthatjuk ebédünket, vacsoránkat. A Facebook oldalukra azóta napi rendszerességgel kerülnek ki a vendéghívogató fogások: zöldborsókrémleves füstölt túrógombóccal, tányérnyi rántott hús Bock módra sültkrumpli-pürével, fogas homármártáson zöldségekkel és pasztakaviárral, vagy töltött kacsamell „Gödöllői” módra zöldborsó rizottóval.

Legutóbb tavaly ősszel, balatoni portyázunk során, nem sokkal a többhavi zárás előtt ötletszerűen ültünk be egy jóbarátommal egy gyors déli „regebédre”.

Nem kétséges, a balatoni egysége büszkélkedhet a legszebb kilátással a „hálózaton” belül, a domboldalra épült szálló teraszáról belátni a környező házak lejtését egészen a tó tükréig.

A beltér is pazar, beleillik a korábban nyitott egységek sorába: kandalló, zöld növények, kovácsoltvas csillár, pácolt fából készült polcokon borosüvegek, patinás bútorok, a sarokban zongora.

Fesztelen nagypolgári elegancia, leheletnyi polgárpukkasztó beütéssel, amit ezesetben mindössze Bíró Lajosnak itt is látható bárdos-véres-öltönyös fotója „biztosít”.

Az étlap filozófiájában követi a fővárosban megszokott irányt. Klasszikus magyar ételek egy kis csavarral, vagy egyes esetekben anélkül, kiegészítve néhány „import” (t)étellel. Az italkínált is impozáns. A Bock pincészet 14 bora mellett tartanak közel félszáz minőségi balatoni bort, továbbá néhány somlói, neszmélyi, tokaji, egri és ménesi tételt. Több mint 20 bort decire is kimérnek. Kínálnak kiváló pálinkákat és kézműves söröket.

Érdemes kiemelni a kiváló ár/érték arányt. Manapság, amikor a trendi tóparti bisztrók előszeretettel árazzák be ételeiket 4000 forint fölé (nemegyszer ok és alap nélkül), a Bock bisztró Balatonban 2020 őszén csak a bélszínre kértek 4000 forintnál többet, még a kacsamell is csak 3650 forintba került, körettel együtt, előételek 1000 és 2900 (utóbbi marhatatár, valamint kacsamáj), levesek 1250 és 1650, desszertek 1000 és 1100 forint közötti ársávban mozogtak. Ha egy pillantást vetünk a hely aktuális étlapjára, láthatjuk, hogy ma ugyanez a helyzet.

A jót könnyű megszokni, már előre vártuk a remek házi kenyeret fogadófalatként, ami ezúttal nem jött, a kenyér friss volt ugyan, de bolti. A tepertős zsír és a mellé rendelt zöldfélék hozták a maguk formáját. Kértünk tokhaltatárt marinált (savanyú) káposztába tekerve, fűszeres tejfellel, ami kreatív és izgalmas, jól elkészített előételnek bizonyult. A korhely halászlét tejfelgyöngyökkel tálalták, a lé selymes és finom, a hal jó tartású és ízletes volt, a műfaj remeke. Ha nem várt volna ránk még aznap több étterem, s ha nem jártam volna már itt korábban, akkor bizonyára megkóstoljuk a vargányás rizottóval kínált vörösboros marhát és bükki szilvalekvárral ízesített császármorzsát is az akkori séf-ajánlat rovatból.

Kiemelkedő élményünkhöz a kifogástalan, udvarias, tartásos, szolgálatkész kiszolgálás is hozzátette a magáét.

Következtetésünk egyértelmű: a Bock bisztró Vonyarcvashegyen működő egysége a legjobb helyek közé tartozik a tó mellett, mely állja a sarat napjaink balatoni „bisztró-forradalmának” idején is.

A Bock bisztró Balaton elérhetőségei:

Vonyarcvashegy, Helikon u. 22.

Telefonszám: +36 20 246 8020

Honlap: http://bockbisztrobalaton.hu/

E-mail-cím: i[email protected]

Nyitvatartás: minden nap: 11.30 – 23.00

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.