időjárás 11°C Aurél 2023. október 5.
logo

Dobos Gábor visszatért

Salánki Miklós
2002.06.27. 23:00

Dobos Gábor kétévi kényszerpihenő után hét végén ismét magára húzhatta a válogatott mezt: a 26 éves vágtázó 100 méteren 10,32 másodperccel második lett az Európa-kupán, s mindössze két századmásodperccel maradt el az Európa-bajnoki kiküldetési szinttől.

A sydneyi olimpia évében akadt fenn Dobos Gábor a doppinghálón, s habár a magyar szövetség felmentette, a nemzetközi két évre eltiltotta a versenyzéstől. A tehetséges atléta 24 évesen a sportág fekete báránya lett. Az eltiltás ellenére nem hagyta abba az edzéseket, s június 15-én Zalaegerszegen ismét rajtolhatott.
– Gondolom, nem kell elmagyaráznom, hogy miért volt nagyon nehéz az előző két év. Valószínűleg abbahagyom az atlétikát, ha szüleim, barátaim és az edzőm, Könye Irma nem biztatnak, segítenek és támogatnak. A büntetésem lejárt, a múltról már nem akarok beszélni. Megfogadtam, csak előre nézek, mert azért folytattam, hogy a célomat elérjem.
– Hogyan fogadták a hazai és a külföldi riválisai?
– Sehogyan. Szóval semlegesen. Rosszindulatú megjegyzést sem hallottam, de örömujjongást sem. Tudomásul vették, hogy újra versenyzem.
– Két éve százon 10,13-nál hagyta abba, most 10,32-vel folytatta.
– A felkészülésem jól sikerült, a futásom viszont még nem állt öszsze. Ezt nehezíti, hogy kicsit fáj az Achillesem. A versenyeken még úgy érzem magam, mint egy kezdő. Szerencsére a menedzserem, Spiriev Attila segít, így a következő hetekben több versenyen indulhatok. Az első célom, hogy megfussam az Eb-kiküldetési szintet. A második feladat, hogy stabilan képes legyek a mostaninál sokkal jobb eredményre. A hét végén Shefieldben szerepelek, jó lenne 10,30-nál jobb eredményt elérni.
– Száz méteren hol az az időhatár, amely még tisztán elérhető?
– Erre a kérdésre nem szeretnék válaszolni, mert ugyan a szakemberek szerint létezhet egy ilyen határ, de azt nem lehet bizonyítani, hogy aki ezt átlépi, az mind doppingol. Ez egy nagyon kényes terület. Inkább azzal foglalkozom, hogy megközelítsem, majd megjavítsam az egyéni csúcsomat, mert így visszakerülhetek az európai élmezőnybe.
– Ez itthon nem lesz nehéz, mert a hazai élmezőny a múlt évben viszszaesett. Mikor lehet újra egy eredményes váltónk?
– Az eltelt időszakban többen sérültek voltak. Tudomásom szerint Németh Roland újból versenyezni fog Shefieldben, ahol testvérével, Gergővel, Kovács Viktorral és velem összeáll egy staféta. Az Eb-kiküldetési szint, 39,30 másodperc, amely véleményem szerint elérhető. Azonban ennél sokkal jobb időt kellene futnunk ahhoz, hogy bejussunk a döntőbe Münchenben.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.