Orosz napok Budapesten

A várakozásnak megfelelően remekül szerepelnek az orosz korcsolyázók a műkorcsolya- és jégtánc Európa-bajnokságon a Budapest Sportarénában. A párosok rövid programja után a jégtáncosok nyitószámában is orosz siker született, a Tatjana Navka, Roman Kosztomarov kettős végzett az élen. A fiatal magyar páros, Hoffmann Nóra, Elek Attila kettős a nyolcadik helyről várhatja a csütörtök délutáni folytatást.

MTI
2004. 02. 03. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

-MŰKORCSOLYA-
Bizonyára sok budapesti és vidéki diáknak óriási élmény lett volna, ha szervezetten, néhány száz forintért megtekinthették volna a kontinensbajnokság előversenyeit az új sportarénában, ahol így gyér érdeklődés mellett vetélkednek Európa legjobbjai. A sportág fejlődésének egyik negatív velejárója, hogy az egyre nagyobb terhelés hatására sok a sérült versenyző. A háromszoros Európa-bajnok orosz Jevgenyij Pjusenko sem teljesen egészséges, műtét vár rá az idény után. Honfitársa, a páros rövid programjában győztes Tatjana Totmjanyina elmondta, hogy a bal térde nagyon fáj, de szerencsére ez a teljesítményén nem látszott, s így társával, Makszim Marinyinnal az élről várhatja a folytatást.
A jégtánc megüresedett trónjáért elkezdődött a küzdelem, mert a címvédő orosz Irina Lobacseva, Ilja Averbuh páros tavaly visszavonult. Az Európa-bajnoki bronzérmes orosz Navka, Kosztomarov kettős kötelező gyakorlata kitűnően sikerült, így vezetnek a nagy rivális bolgár Denkova, Sztavijszkij duo előtt.
A fiatal magyar jégtánckettős bemutatkozása megfelelően sikerült, bár táncuk nem volt tökéletes, de így is elérték céljukat, bekerültek az első tízbe: a kötelező után Hoffmann Nóra, Elek Attila a nyolcadik helyen áll. Hoffmannék nagy bravúrnak tartanák, ha pályafutásuk során először sikerülne az első tízbe kerülniük felnőtt világversenyen, vagy megelőzniük a jelenleg éppen előttük hetedik orosz Okszana Domnyina, Makszim Sabalin kettőst, amely tavaly minden junior-világbajnokságon egyedüliként tudta legyőzni a magyar párost. A jégtáncosok csütörtökön az originallal folytatják versenyüket, pénteken este a kűrrel fejeződik be bajnoki vetélkedőjük.
A férfiak esti rövid programjában Tóth Zoltán mérsékelten szerepelt, kombinációjának második ugrása csak duplára sikerült, ráadásul a tripla Axel helyett csupán szimplát ugrott.
Ezután viszont már nem hibázott a 24 éves versenyző, s lépéskombinációit, valamint a szintén háromfordulatos Lutzot hibátlanul hajtotta végre. A magyar bajnok a rontások miatt a kötelező elemekre csak 3,0 és 4,3, míg az előadásra 4,3 és 4,9 közötti pontszámokat kapott. A férfiak viadala lapzárta után fejeződött be.
Két visszalépés miatt a női műkorcsolyában harmincegyen indulnak, így a ma délutánra tervezett selejtező elmarad, ezért csak esti program lesz a sportarénában, ahol fél héttől a párosok már érmekért korcsolyáznak.
Jégtánc, kötelező: 1. Tatjana Navka, Roman Kosztomarov (Oroszország) 0,4 helyezési pont, 2. Albena Denkova, Makszim Sztavijszkij (Bulgária) 0,8, 3. Jelena Grusina, Ruszlan Goncsarov (Oroszország) 1,2, … 8. Hoffmann, Elek 3,2. Páros, rövid program: 1. Tatjana Totmjanyina, Makszim Marinyin (Oroszország) 0,5, 2. Marija Petrova, Alekszej Tyihonov (Oroszország) 1,0, 3. Dorota Zagórska, Mariusz Siudek (Lengyelország) 1,5.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.