A száz százaléknál is több kellett volna az újabb magyar éremhez

Gulyás István szakágvezető elégedett a szabadfogású magyar csapattal, amely a budapesti birkózó-világbajnokságon kitűzött célt teljesítette.

BL
2013. 09. 18. 19:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Örülök az éremnek, mert világbajnokságon dobogós helyet elérni siker, de kettős érzések kavarognak bennem, mert lehetett volna több is – értékelt az MTI-nek a szakember. – Kevésen múlt, hogy nem lett még egy, de sajnos Hatos Gabinak most nem jött össze.”

A kapitány Veréb István teljesítményét méltatta, ugyanakkor egyik versenyzőjével sem volt elégedetlen. „István végre kiugróan szerepelt, ráadásul a legjobbkor. Kedden végig jól és koncentráltan birkózott, s mindig betartotta a taktikai utasításokat, szerintem nagy lökést ad majd neki ez a bronzérem” – mondta Gulyás, aki sajnálja a 74 kilósok szerdai negyeddöntőjében vereséget szenvedett olimpiai bronzérmes Hatost. – Az az igazság, hogy egy világbajnokságon nem elég a 100 százalék, kell egy kis plusz is, ami most Gabiban nem volt meg úgy, mint a korábbi világversenyeken.”

Az amerikai Jordan Burroughst, a szabadfogású birkózás jelenlegi talán legnagyobb csillagát Budapesten sem tudták legyőzni, és ezzel a 2011-es vb-hez és a londoni olimpiához hasonlóan ezúttal is ő lett a 74 kilogrammos súlycsoport aranyérmese.

 

A finálét 64 meccs óta tartó győzelmi sorozattal kezdő amerikai az iráni Ezzatollah Abbasz Akbarizarinkolaejjel vívta, s a sokáig kiélezett csatát végül simán, 4–0-ra nyerte meg.

 

A nap másik két számában a női 48 és 51 kg-ban japán és kínai siker született. Előbbiben Toszaka Eri, utóbbiban pedig Szun Jan-an győzött, mindkét versenyző villámgyorsan, technikai tussal nyerte döntőjét.

Az idén Európa-bajnoki ezüstérmes, 2010-ben vb-harmadik Hatossal kapcsolatban a szakember megjegyezte, hogy a 30. születésnapját októberben ünneplő sportolón érzett egy kis fáradtságot, s a jövőben meg kell találni a megoldást arra, hogy egy kicsit pihenhessen, feltöltődhessen úgy, hogy közben a jó eredményekhez szükséges munkát elvégzi.

Előzetesen a nehézsúlyú Ligeti Dánieltől (120 kg) is jó szereplést lehetett remélni, ám a 24 éves, Verébhez és Hatoshoz hasonlóan szombathelyi versenyző kedden már második meccsén kikapott. Gulyás kedden, a kínai riválistól elszenvedett vereség után bosszús volt, mert Ligeti 2–0-s vezetésénél egy buta hibát követett el, s meggondolatlansága a meccsébe került. A szakember mindehhez szerdán hozzátette, hogy Ligetinek nagyon nehéz éve volt, szinte állandóan sérüléssel vagy betegséggel bajlódott.

„Danival kapcsolatban most az a legfontosabb, hogy teljesen egészségesen tudjon nekivágni a következő felkészülésnek, mert nagyon nehéz dolga volt neki és nekünk is a problémái miatt” – mondta a tavaly Eb-második, 2011-ben Eb-harmadik fiatal nehézsúlyúról a kapitány.

Gulyás a csapat többi tagjával sem elégedetlen, mint mondta, a fiatal, tapasztalatlan versenyzők, Kardos Róbert, Molnár József és Szmik Attila sem okozott csalódást, nem ijedtek meg, akciókat mutattak be, sőt Kardos meccset is tudott nyerni, s ez biztató.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.