Bajnokok Ligája-csúcsot döntött a Veszprém

A Veszprém – amely csütörtökön szentpétervári sikerrel nyitotta a férfi kézilabda Bajnokok Ligája 2013/14-es idényét – sorozatban 13. alkalommal tagja a főtáblának, és ez rekord a legrangosabb európai kupa történetében.

BuL
2013. 09. 20. 10:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az európai szövetség (EHF) az új idény kezdetekor statisztikai érdekességeket közölt a sorozatról. A magyar együttes a Croatia Zagreb mögött második a hazai bajnoki címeket illetően. A horvátok 23-szor, a veszprémiek 22-szer nyerték meg hazájuk pontvadászatát. A Barcelona hússzal a harmadik.

Ugyancsak a zágrábi gárda az éllovas húsz BL-szerepléssel, az MKB-MVM Veszprémnek és a Celjének a mostani a 19. alkalom.

Érdekesség, hogy amióta a 2009/2010-es szezonban bevezették a BL-ben a négyes döntőt, még nem volt címvédés. A 24-es mezőnyben három csapat, a német Rhein-Neckar Löwen (a Veszprém csoportriválisa), a francia Dunkerque (Nagy Kornél klubja) és a spanyol La Rioja még nem nyert hazai bajnokságot, a többi 21 résztvevőnek összesen 174 bajnoki címe van.

A svájci Wacker Thunt egyetlen játékosa sem hagyta el a nyáron, a szlovén Velenjét kilencen is, míg a Hamburg és a Minszk 9-9 játékost igazolt. A 24 csapat – amely 15 országból jön össze – összesen 115 játékost szerződtetett a holtidényben és 99 játékost veszített.

Az előző idényhez képest 12 együttes nem tudott most főtáblára jutni, köztük a Pick Szeged. A Tisza-partiak a Metalurg Szkopjéval szemben veszítették el a szabadkártyás selejtezőt. A macedón gárda – akárcsak a másik két szabadkártyás továbbjutó – saját nemzetbelivel is összekerült a csoportkörben: a Metalurg a Vardar Szkopjéval, a lengyel Wisla Plock a Kielcével, a Hamburg a Flensburg-Handewittel.

Hét együttes (Zagreb, Zaporizzsja, Plock, Kolding, Vardar, Minszk és Velenje) váltott edzőt a nyáron. Féltucat klub még nem játszott főtáblán: a Zaporizzsja, a Thun, a La Rioja, a Dunkerque, a Porto és a Halmstad.

A mostani szezonban 2004-től számítva egy kivétellel minden gólkirály ott lesz a mezőnyben, s ez is rekord. 2008-ban holtverseny volt az élen: Kirill Lazarov és az izlandi Olafur Stefansson győzött, utóbbi az egyetlen „mesterlövész”, aki hiányzik.

Az elmúlt húsz kiírás BL-győztesei közül négyen vannak most is főtáblán: a Barcelona (7 győzelem), a Kiel (3), a Hamburg (1) és a Celje (1). A maradék hat bajnok hiányzik: a Ciudad Real (3), a Portland, az Irun és a Santander már nem létezik, a Magdeburg és a Montpellier pedig nem szerzett indulási jogot.

A Rhein-Neckar svéd kapusa, Tomas Svensson hat BL-címmel büszkélkedhet, ő a rekorder: ötször nyert a Barcelonával, egyszer pedig az Irunnal. Ötszörös bajnok a fehérorosz Sziarhej Rutenka, aki a Ciudad Reallal 3-szor, a Celjével és a Barcelonával egyszer-egyszer ért a csúcsra. Háromszoros BL-győztes Sterbik Árpád (jelenleg Barcelona), Dominik Klein (Kiel) és Christian Zeitz (Kiel, jövőre Veszprém).

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.