Iráni arannyal kezdődött a budapesti világbajnokság

A 2011-es isztambuli világbajnoksághoz hasonlóan a budapesti birkózó-vb-n is iráni aranyérem született a szabadfogásúak 55 és 96 kg-os kategóriáiban.

BL
2013. 09. 16. 20:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az első napi éremcsatározások előtt látványos megnyitóünnepséget rendeztek a csarnokban, ahol Nenad Lalovic, a nemzetközi szövetség elnöke nyitotta meg a versenyt, miután a sportág olimpiai műsoron maradásért vívott sikeres küzdelmét méltatta. A szerb sportvezető emellett megköszönte többek között Schmitt Pálnak, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság magyar tagjának a birkózás számára nyújtott segítségét Buenos Airesben, ahol NOB szeptember 8-án döntött arról, hogy a sportág a 2020-as és 2024-es játékokon is szerepelhet.

Az 55 kg-osok aranyérmét a címvédő iráni Haszan Rahimi nyerte meg, 66 kg-ban az idei Eb-győztes örmény David Szafarjan győzött. A 96 kg-os kategória döntőjét a legutóbbi, 2011-es, illetve a 2010-es vb győztese, az iráni Reza Jazdani és az azeri Khetag Gazjumov vívta egymással, s végül óriási csata végén előbbi nyert.

A magyar versenyzők közül Kardos Róbert (55 kg) és Wöller Gergő (66 kg) a 16, míg Szmik Attila (96 kg) a legjobb 32 között búcsúzott a nyitónapon.

Az Európa-bajnoki ezüst- és bronzérmes Ligeti Dániel Puerto Ricó-i ellenfél ellen a legjobb 16 közé kerülésért lép először szőnyegre kedden a szabadfogásúak 120 kilós kategóriájában, míg Molnár József (55 kg) fehérorosz, Veréb István (84 kg) pedig venezuelai versenyzővel kezd a második napon.

A londoni olimpikon szombathelyi nehézsúlyúnak a papírforma szerint nem jelenthet gondot Edgardo Lopez Morell, s ha igazolja a várakozásokat, a nyolcaddöntőben kínai vagy dél-koreai ellenféllel mérkőzik. A 21 éves Molnárnak már a 32 közé jutásért is birkóznia kell, méghozzá a nála esélyesebb fehérorosz Aszadulla Lcineu ellen. A szombathelyi Veréb az egyértelműen verhetőnek tűnő venezuelai Jose Diaz Robertti ellen kezd a 32 között, s ha győz, valószínűleg a 2006-ban 74 kilóban vb-győztes, legutóbb, 2011-ben már 84-ben vb-második ukrán Ibragim Aldatovval találkozik a nyolcaddöntőben.

„Ligeti sorsolása nem tűnik rossznak, persze ha messze akar jutni, akkor nagy nevet is vernie kell” – kommentálta a hétfői sorsolást Gulyás István szakágvezető, aki Veréb helyzetét sem tartja reménytelennek, mivel versenyzője győzött már idén az ukrán világbajnok ellen.

Nenad Lalovic szerint az új szabályok, amelyek a budapesti világbajnokságon debütálnak felnőtt világversenyen, látványosabbá teszik a birkózást, s a támadó stílusú versenyzőknek kedveznek. A szövetség vezetője erről az esemény előtti sajtótájékoztatón beszélt vasárnap.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.