Januári foci-vb-re szavaz az UEFA?

Várhatóan a 2022-es katari világbajnokság téli megrendezését támogatja az Európai Labdarúgó Szövetség.

BL
2013. 09. 19. 9:19
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az UEFA 54 nemzetének képviselője Dubrovnikban tanácskozik, és a hírek szerint szerdán felhatalmazták Michel Platini elnököt, hogy ezt az álláspontot képviselje a FIFA-ban. A tagok egyetértettek abban, hogy a 40 fokos hőség miatt nem lenne értelme a nyári lebonyolításnak, s Aivar Pohlak észt küldött újságíróknak közölte, az UEFA szerint január lenne az egyedüli logikus megoldás.

Az UEFA hivatalos álláspontjának bejelentése előtt Platini még egyeztet a stratégiai tanáccsal és a végrehajtó bizottsággal, előbbiben ott vannak az európai topligák képviselői is, akik élesen ellenzik a téli rendezést a versenynaptár felborulása miatt.

Az Ausztrál Labdarúgó-szövetség kedden közölte, hogy kártérítést kér a nemzetközi szövetségtől (FIFA), ha módosítja a 2022-es katari vb időpontját. Ebben az esetben ugyanis változtatni kell a bajnoki programon, emiatt pedig a klubok, a tulajdonosok, a közvetítési jogok birtokosai, a játékosok és a szurkolók is kárt szenvednek.

A FIFA-t kemény bírálatok érik azóta, hogy eldőlt: Katar rendezheti a 2022-es vb-t, mivel a tornát a legnagyobb hőségben bonyolítanák le. Ezért felmerült, hogy esetleg a hidegebb hónapokra tolják át a világbajnokságot. Ugyanakkor szűkíti a FIFA mozgásterét, hogy a futballcsúcsot az év elejére nem lehet tenni, mert februárban lesz a téli olimpia.

A FIFA végrehajtó bizottsága akár már október 3-án dönthet az ügyben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.