Kaszparov a Polgár lányokról is vallott

Garri Kaszparov megpályázza a Nemzetközi Sakk Szövetség elnöki tisztét.

PR
2013. 09. 29. 19:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A sportág korábbi világbajnoka ezt a Művészetek Palotájában, a VII. Aquaprofit–Polgár Nemzetközi Sakkfesztiválon tartott sajtótájékoztatón közölte. A Budapesten először járó Kaszparov elmondta, hogy a játék már nem hiányzik neki, amióta 2005-ben visszavonult, de a sakk történéseit továbbra is követi.

„Ha valamit abbahagyunk, akkor csak előre kell nézni, és új kihívásokat, más izgalmakat kell keresni. A célom most az, hogy a sakkozást olyan szintre emeljem, hogy az elkövetkező generációknak is sokat jelentsen, ezért a közelgő választás alkalmával meg kívánom pályázni a FIDE elnöki posztját” – fogalmazott a sakkfesztivál díszvendége. Minden idők legfiatalabb férfi világbajnoka bevallotta: zavarja, hogy megdöntötték 13 éven át fenntartott Élő-pontszám rekordját, de büszke arra, hogy ez éppen a tanítványának, a norvég Magnus Carlsennek sikerült, akit fantasztikus sakkozónak nevezett.

Az esemény keretében megemlékeztek arról is, hogy a magyar női válogatott 25 évvel ezelőtt, a szovjet hegemóniát megtörve megnyerte a sakkolimpiát Szalonikiben. A négy csapattag – Polgár Zsuzsa, Zsófia és Judit, valamint Mádl Ildikó –, valamint Tompa János szövetségi kapitány emlékplakettet vett át Seszták Miklóstól, a Magyar Sakk Szövetség elnökétől, majd egy tortát is felvágtak az évforduló kapcsán.

Kaszparov – akinek hétéves lánya is sakkozik – elárulta, a Polgár nővérekkel éppen a szaloniki olimpián találkozott először személyesen, s játékukat látva már akkor tudta, hogy új korszak köszönt be a női sakkban. Annyira szimpatizált velük, hogy bár ő akkor a szovjet csapatot erősítette, bevallása szerint mégis adott instrukciókat a magyar csapatnak.

A VII. Aquaprofit–Polgár Nemzetközi Sakkfesztivál sokféle programot kínált az érdeklődőknek, s a gyerekversenyek díjkiosztóján maga Kaszparov is részt vett. A program végén a díszvendég egy előadást is tartott, s idén sem maradhatott el a Polgár nővérek 100 táblás szimultánja, amelyen közéleti személyek, művészek, tudósok, üzletemberek, politikusok, sakkrajongók és gyerekek mérkőzhettek meg a sportág történetének leghíresebb testvértriójával.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.