Lázárék bearanyozták a vasárnapot

Lázár Vilmos arany-, öccse, Zoltán bronzérmes, míg a Nagy Tiborral kiegészülő magyar csapat szintén aranyérmes lett a kettesfogathajtó-világbajnokságon.

BM
2013. 09. 01. 19:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Korábban kétszer sikerült duplázniuk a magyaroknak: az 1999-es kecskeméti és a 2001-es riesenbecki vb-n jött össze ez a bravúr, ráadásul ezen alkalmakkor is Lázár Vilmos szállította az egyéni győzelmet. Minden idők legeredményesebb kettesfogathajtója immár kilencedik aranyérmének örülhet, ugyanis a duplázásokon kívül 2007-ben győzött egyéniben, továbbá a magyar csapattal 1989-ben és 2003-ban. Lázár Zoltán 7. vb-aranyát teheti a vitrinbe, ő a kettesek között egyéniben 1997-ben, a csapattal 1999-ben, 2001-ben és 2003-ban diadalmaskodott, míg a négyesek között 2004-ben duplázott.

A mostani vb másik két magyar indulója is kiválóan szerepelt: Nagy Tibor az akadályhajtást megnyerve a 16. helyről az ötödikre jött fel, míg a vb-újonc, csak egyéniben érdekelt Osztertág Márk a zárószámban három pozíciót javítva hetedikként zárt.

Lázár Zoltán aztán szokásától eltérően lassan hajtott, elsősorban a biztonságra helyezte a hangsúlyt. Taktikája eredményes lehetett volna, amennyiben nem hibázik, ugyanis a lassabb tempóért kapott 8,49 hibapont még éppen belefért volna, azonban egy labda lepottyant, így a német Warneck mögé szorult. A címvédő, szintén német Carola Diener aztán sokat hibázott, és tempója sem volt megfelelő, így őt megelőzte a fiatalabb Lázár testvér, aki így már biztos bronzérmes volt. Lázár Zoltán legutóbb négy éve váltott vissza négyesről kettesfogatra, akkor a kecskeméti vb-n szintén harmadikként zárt.

Utolsóként a magyar szövetség elnökeként is tevékenykedő Lázár Vilmos hajtott a pályára. A feszültség tapintható volt, a több ezer szurkoló, köztük több száz magyarral némán figyelte, amint a lipicai lovakból álló fogat nekivág az akadálypályának. A 47 éves sportember időtúllépés nélkül akár négy verőhibát is ejthetett, hogy élen maradjon. Végül kettő bójáról hullott le a labda és a kelleténél lassabb volt, de csak kicsit, így végül viszonylag simán szerezte meg az aranyérmet.

A következő, 2015-ös kettesfogathajtó-világbajnokságot Fábiánsebestyénben rendezik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.