Példát mutatva nyert bronzérmet Módos Péter az Arénában

Módos Péter megnyerte bronzmérkőzését, így harmadikként zárt a kötöttfogásúak 55 kilogrammos súlycsoportjában a birkózó-világbajnokságon.

TK
2013. 09. 20. 18:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A londoni olimpia bronzérmese hatalmas lelkierőről tanúbizonyságot téve, hárompontos hátrányról fordítva 7-3-ra győzte le az Universiade-bajnok orosz Ivan Tatarinovot. Módosnak ezzel a sikerével az Eb-érmei – egy ezüst és két bronz –, valamint olimpiai bronza mellé már vb-ről is van medálja.

A meccs meddő tusakodással indult, de mivel az orosz tűnt aktívabbnak, a bíró megintette a 25 éves szigetvári versenyzőt, ami azt jelentette, hogy térdelő helyzetbe kényszerült. Tatarinov ezt egy billentéssel használta ki (0–2), majd a szünetig biztosan őrizte előnyét.

A folytatásban továbbra sem talált fogást riválisán a magyar birkózó, akit azért érintettek kedvezőtlenül a szabályváltozások, mert ő mindig is földharcban volt erős, álló helyzetből viszont nem mindig jut el oda, hogy ledöntse ellenfelét, és így kedvenc akcióját, a pörgetést alkalmazhassa. Ez sokáig most is így volt, ráadásul az újabb intése már nem parterhelyzetet, hanem pontot eredményezett Tatarinovnak. Később viszont a mérkőzésvezető az oroszt is passzívnak ítélte, így Módos előtt ott volt az alkalom, hogy megvillantsa tudását, de meglepetésre nem élt a lehetőséggel, és innentől rendkívül nehéz helyzetben volt.

A vállsérüléséből felépült magyar azonban még elszántabban küzdött, nagy lendülettel ledöntötte Tatarinovot, és utána már nem kegyelmezett neki, mivel a földön kétszer megpörgette, majd billentéssel 7–3-ra elhúzott. Állásból pedig már csak arra figyelt, hogy megőrizze előnyét.

„Óriási öröm számomra, hogy hazai közönség előtt sikerült megszereznem az első világbajnoki érmemet. Ez igazi áttörés lehet a karrieremben. Fejben sokszor lejátszottam, hogy viszem majd földre az oroszt. Éreztem a második félidőben, hogy elfáradt, és ezt kihasználva sikerült levinni” – mondta boldogan Módos.

„Ült a taktika, amit megbeszéltünk a mérkőzés előtt – értékelt Struhács György, a kötöttfogásúak szövetségi kapitánya. – 0–3-nál sem aggódtam, a kulcs a lelkierő volt, igazi Csonti-akció volt, ahogy földre vitte, onnantól pedig már nem volt kérdés, hogy megcsinálja az akciókat, és megnyeri a meccset. Példát mutatott abból, hogyan kell felállni egy mérkőzés közben.”

Módos a magyar csapat negyedik dobogós helyezését érte el a budapesti vb-n, ugyanis kedden a szabadfogású Veréb István lett harmadik, csütörtökön pedig a nőknél Sastin Marianna első, míg Barka Emese szintén harmadik lett.

Eredmények:
női 67 kg:
1. Alina Sztadnyik-Mahinyia (Ukrajna)
2. Stacie Anaka (Kanada)
3. Nasanburmaa Ochirbat (Mongólia) és Doso Szara (Japán)
a döntőben: Sztadnyik-Mahinyia – Anaka tusgyőzelem, Godó Kitti kiesett.

női 72 kg:
1. Csang Feng-liu (Kína)
2. Natalija Vorobjeva (Oroszország)
3. Adeline Maria Gray (Egyesült Államok) és Burmaa Ochirbat (Mongólia)
a döntőben: Csang Feng-liu – Vorobjeva tusgyőzelem, Németh Zsanett kiesett.

kötöttfogású 55 kg:
1. Jun Von Csol (Koreai NDK)
2. Csoj Gjudzsin (Koreai Köztársaság)
3. Módos Péter és Roman Amojan (Örményország)
a döntőben: Jun-Csoj 4-3

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.