Vér, veríték, bronzérmek

Egy nappal a budapesti birkózó-világbajnokság vasárnapi vége előtt hat érem a magyar mérleg.

Deák Zsigmond
2013. 09. 21. 19:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az már pénteken eldőlt a budapesti birkózó világbajnokságon, hogy a magyar versenyzők minden fogásnemben szereznek érmet, hiszen a hölgyeknél Sastin Marianna (59 kg) a dobogó tetejére, Barka Emese (55) az aljára állhatott, s szintén harmadik lett a szabadfogású Veréb István (84) és a kötöttfogású Módos Péter (55).

Szombaton újabb két magyar küzdött a bronzmérkőzésen. Lőrincz Viktor (84) mexikói riválisa ellen melegített be egy technikai tussal, majd következett az irániból azerivá lett Saman Tahmasebi, két korábbi vb-bronz boldog tulajdonosa. Most tovább jutott, egészen a döntőbe, hiszen a ceglédi fiút is felülmúlta, de egyben magával vitte a vigaszágra. Itt Lőrincz a német Ponomarschuk és a grúz Csirekidze ellenállását is felőrölte, utóbbi szinte sírva fakadt attól, ahogy honfitársunk „összetörte”.

A bronzért a finn Tami Hietaniemi következett, de hiába tűnt fizikailag hibátlannak, az erő megint Lőrinczcel volt. Előbb egy pontot érő intést harcolt ki, majd szépen kontrázott meg egy emelést, s így 2–0-s sikert aratott.

– Hol kellene érmet nyerni, ha nem egy hazai rendezésű vb-n, a családom, a barátaim, a honfitársaim előtt? A vereségem után elkeseredtem, de edzőim meggyőztek, hogy lehet keresni valóm a vigaszágon. Nagyon boldog vagyok, sikerült dobogóra állni. A bátyám (Lőrincz Tamás – a szerk.) a példaképem, Ceglédről lett kétszeres Európa-bajnok, olimpiai ezüstérmes, állítom, holnap végigveri a világot! – mondta Lőrincz Viktor.

Legyen is igaza! Ám ezelőtt még egy szombati magyar érdekeltségű bronzmérkőzés zajlott. A 2009-es világbajnok Kiss Balázs (96) kubai, szlovákiai és török riválison át nyomult el egészen az elődöntőbe, ahol viszont az örmény olimpiai bronzérmes Artur Alekszanjan útját állta. „Hosszú pályafutásom alatt még sosem találkoztam ilyen erős ellenféllel. Hiába vezettem, nem tudtam megállítani, úgy eldobott, hogy beleszédültem. De mindenképpen dobogóra akarok állni, összeszedem magam!” – fogadkozott a 30 éves magyar, aki az iráni Alijari Fejzabadi ellen lépett a szőnyegre a harmadik helyért.

Össze is szedte, hiszen egy kitolással vezetést szerzett az első menetben, majd csodás rogyasztással szerzett újabb pontokat, s végül 5–0-s diadalt aratott. Miközben egy összefejelésnél csúnyán felszakadt a szemöldöke...

– Mint látszik, véremet adtam a bronzéremért. Ilyen csodás közönség előtt mindent meg kellett próbálnom a sikerért. Bár vannak dobások a repertoáromban, fő fogásom a „gyötrés”. Nagyon boldog vagyok! – mondta a meccs után Balázs, miközben az izzadtságot és a vért törölgette körbe kötött fejéről.

Vasárnap még hárman – Lőrincz Tamás (66), Korpási Bálint (74) és Deák Bárdos Mihály (120) – adhatják vérüket a dobogóért.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.