Verhetetlen a női négyesünk

Folytatta sorozatát a magyar női kajak négyes, 2009 óta zsinórban a negyedik világbajnoki aranyérmét szerezte, miközben az olimpián is diadalmaskodott.

Novák Miklós (Duisburg)
2013. 09. 01. 14:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hiába változik évről évre az összetétele, a magyar női négyes verhetetlen. Idén Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Fazekas Krisztina, Vad Ninetta alkotja a győztes hajót. (Tavaly Londonban Vad helyett Kovács Katalin ült a hajóban.)

A lányok mintaszerű pályát eveztek végig. Jó rajt után háromszáz méterig „utaztak”, utána robbantottak, faképnél hagyták az addig élen álló fehérorosz négyest, s három-négy méteres előnnyel értek be elsőként. Kozák, Szabó és Fazekas második aranyérmét szerezte, Kozák ugyanúgy két olimpiai számban duplázott, mint tavaly az olimpián. Ennek megfelelően fülig érő szájjal szállt ki a vegyes zónánál.

„Nagyon vártam már a hoppot, hogy induljunk, mert úgy éreztem, le vagyunk maradva. A végén viszont nagyon jó érzés volt, amikor már tudtam, hogy elsők vagyunk” – mondta.


Vad Ninetta pályafutása első vb-aranyérmét szerezte, ne csodálkozzunk azon, hogy csak ennyi jött ki a száján: „Nagyon boldog vagyok.” Az az érzésünk, a következő években lesz alkalma beletanulni a vb-győztes szerepébe.

„Mindent tökéletesen csináltak a lányok” – jegyezte meg a vezérevezős Szabó Gabriella, akit arról is kérdeztünk, a hathetes felkészülésnek voltak-e buktatói, avagy nyílegyenesen haladtak a cél felé. „Amikor fáradtan ültünk a hajóba, akkor akadtak gyengébb edzéseink, olykor billegett a hajó alattunk. Ám a felkészülés vége felé, ahogy egyre pihentebbek voltunk, kisimultak a buktatók. Itt, Duisburgban már éreztük, hogy meglehet az aranyérem.”

A délutáni döntőkben még két érem jutott a magyaroknak, egyaránt kenu kettes ötszáz méteren Lakatos Zsanett és Takács Kincső, illetve az ezren győztes Vasbányai Henrik és Mike Róbert révén. Abban is volt közöttük hasonlóság, hogy a hajó egyik embere elégedetlennek tűnt. A hölgyeknél Lakatos, a férfiaknál Vasbányai bosszankodott. Igaz, csak rövid ideig. Lakatost a boldog Takács nyugtatta, Vasbányai pedig gyorsan belátta, a szombati futam volt a fontos.

„Mondjam, vagy ne mondjam? Pocsék pályát mentünk. Össze-vissza kanyarogtunk a szélben, a végén úgy eveztünk, mint egy kezdő páros. Valamit mégis tudunk, ha így is bejöttünk másodikaknak. Mindegy, az ezüst is érem” – mondta a nemzetközi mezőnybe idén berobbant Vasbányai.

Negyedik lett K-1 500-on Dombvári Bence és a férfi kajak négyes ezer méteren. Egyaránt az oldal-szembe szelet okolva. Dombvári az ötszázon szerzett bronz tudatával viszonylag könnyen túltette magát a múló csalódáson, Pauman Dániel, a kvartett tolóembere azonban nagyon mérges volt. „Az oroszokat és a szerbeket is vertük egész évben, erre az oroszok itt nyernek, a szerbeket pedig csak hajszállal előztük meg. Rengeteget dolgoztunk, jól felkészültünk, megérdemeltünk volna egy érmet” – kesergett Pauman.

Sík Márton és Boros Gergely (K-2 500) hatodik, illetve Nagy Péter (C-1 500) kilencedik helyével teljes a délutáni krónika.

Vasárnap a kétszáz méteres döntőkben egyetlen érem sem termett a magyar kajak-kenusoknak a Duisburgban zajló világbajnokságon. Még a hölgyeknek sem. Janics Natasa egyesben ötödik, kettesben Kovács Katalinnal negyedik lett.

Fantasztikusan szerepeltek viszont a magyar kajak-kenusok szombaton. A tíz finálé mindegyikében dobogós helyen végeztek, öt arany-, egy ezüst- és négy bronzérmet lapátoltak össze.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.