A síszövetség is aggódik a téli foci-vb miatt

Gian-Franco Kasper szerint nagy csapás lenne a téli sportok számára, ha a 2022-es katari labdarúgó-világbajnokságot januárban rendeznék meg.

BL
2013. 10. 03. 11:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A svájci sportdiplomata – aki egyben a téli olimpiák koordinációs bizottságának is tagja – úgy véli, az lenne a sportszerű, ha a szövetségek tiszteletben tartanák egymás érdekeit. Kiemelte: aggódik amiatt, hogy ha januárban lenne a futball-vb, akkor egyértelműen csökkenne a nézettsége, és ezáltal a reklámbevétele a téli sportágaknak, ráadásul a 2022-es februári téli olimpia nézettségére is kihatással lehet.

„Január a főszezon a téli sportokban. Amennyiben novemberben vagy decemberben lenne a labdarúgó-vb, annak sem örülnénk, de azzal még együtt tudnánk élni” – fogalmazott Kasper.

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) végrehajtó bizottsága pénteken foglalkozik majd a 2022-es vb esetleges téli rendezésével. A torna időpontja szinte folyamatosan napirenden van, amióta Katart jelölték ki helyszínnek. Sok szakember, játékos és orvos adott hangot azon véleményének, hogy nem lenne helyes nyáron rendezni a világbajnokságot, mert Katarban akkor meghaladhatja a 40 Celsius-fokot is a hőmérséklet.

Katar pályázatának egyik sarokköve volt, hogy a stadionok légkondicionáltak lesznek, ennek ellenére a szervezők korábban jelezték, nyitottak arra, hogy télen kerüljön sor a tornára.

A novemberi vagy decemberi rendezés ellen már több európai – köztük az angol – topliga is tiltakozott, mivel ebben az esetben hosszabb időre félbeszakadna a bajnokságuk. Emellett szűkíti a FIFA mozgásterét, hogy februárban lesz a téli olimpia.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.