Belpolitikai viszályt szült a futballvereség

Egyiptom Ghána elleni 6–1-es veresége nem csupán a világbajnoki részvételért vívott párharcot döntötte el.

KG
2013. 10. 16. 21:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mohamed Murszi megbuktatott egyiptomi elnök támogatói az hangoztatták, hogy a vereség „kijárt” a hadsereg által végrehajtott puccs miatt.

A politika a kedd esti világbajnoki selejtezőt is megzavarta, ugyanis a ghánai Kumasiban rendezett mérkőzés alatt az egyiptomiak feldühítésére számos ghánai szurkoló felállt, és Murszi, valamint az iszlamisták iránt érzett rokonszenvének adott hangot. A provokációra az egyiptomi nézők dühösen, lefelé mutató hüvelykujjakkal válaszoltak.

„A puccs-csapatot megverték” – írta Twitter-üzenetében Murszi egyik támogatója. A volt elnök egy másik híve az elnököt júliusban elmozdító hadsereg főparancsnokát, Abdel-Fattah asz-Szíszit hibáztatta. „Elátkoztál minket, Szíszi” – írta a férfi a Facebook közösségi oldalon.

Az iszlamista mozgalom szimpatizánsai azt is megjegyezték, hogy az egyiptomi válogatott egyetlen gólját egy olyan játékos szerezte, aki nyíltan támogatja a Muzulmán Testvériséget.

A hadsereget támogatók ezzel szemben azzal vádolják az iszlamistákat, hogy saját csapatuk ellen szurkolnak, és lojálisabbak egy nemzetközi iszlamista mozgalomhoz, mint az országukhoz.

„A Ghánának szurkoló Murszi-hívek egyszerűen betegek” – írta egy közismert iszlamistaellenes aktivista az interneten.

Az egyiptomi hadsereg július 3-án mozdította el az államfői székből a Muzulmán Testvériség által támogatott Murszit, arra hivatkozva, hogy az egy évvel korábban demokratikusan megválasztott elnök egy szűk iszlamista kör érdekeit képviselte, és teljhatalomra tört.

Ezt követően a Muzulmán Testvériség és más iszlamista mozgalmak számos vezetőjét és több száz tagját letartóztatták, a Murszi melletti kairói ülősztrájkokat pedig vérbe fojtották, több mint ezer ember halálát okozva.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.