Elhunyt Nagy Imre

Hosszan tartó betegségben, nyolcvanéves korában vasárnap elhunyt Nagy Imre olimpiai bajnok öttusázó.

MNO
2013. 10. 22. 0:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy Imre a budapesti közgazdaság-tudományi egyetemen szerzett diplomát. Sportpályafutását vízilabdázóként kezdte 1948-ban a Gyapjúmosó SE-ben, majd a magyar öttusa olimpiai sikere után pártolt át előbb a háromtusára, majd az öttusára. 1952-ben és 1953-ban háromtusa magyar bajnoki címet szerzett.

A római játékokon, 1960-ban Balczó András és Németh Ferenc mellett ott volt a győztes csapatban, egyéniben pedig ezüstérmet szerzett. Félig már visszavonult, amikor Balczó és Móna István eltiltása miatt visszahívták, és Tokióban, 1964-ben bronzéremhez segítette a csapatot. 1951–1968 között a Bp. Haladás, majd a MAFC (Műegyetemi Atlétikai és Football Club) öttusázójaként, egyidejűleg pedig a Bp. Haladás, illetve az OSC (Orvosegyetem Sport Club) vívójaként sportolt. 1956–1964 között versenyzőként 26 alkalommal szerepelt a magyar öttusa válogatottban. Három világbajnokságon (1958, 1961, 1962) is jeleskedett a válogatottban, amely mind a három alkalommal második lett. 1970 és 1976 között szövetségi kapitányaként állt az öttusa válogatott élén. Így két olimpián – Münchenben 1972-ben és Montrealban 1976-ban – is vezette a magyar csapatot.

A sportkarrier után közgazdászként dolgozott, egy magyar-koreai vegyesvállalattól vonult nyugdíjba. A Nemzetközi Öttusaszövetség elnökségi tagja és titkára, 1988-tól főtitkár-helyettese volt. Munkája elismeréseként a nemzetközi szövetség örökös tiszteletbeli tagjává tette. Aktív szerepet vállalt a Magyar Olimpiai Akadémia munkájában, valamint a Mező Ferenc Közalapítvány kuratóriumának vezetőségében is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.