Hihetetlen teljesítmény lesz Budapestig eljönni

Módosított útvonalon, közel 250-en vágnak neki az embert próbáló ultramaratonnak Bécsből Budapestre.

NT
2013. 10. 17. 6:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egyéni és a váltó kategóriákban közel 250-en állnak rajthoz a három országot érintő, ötnapos Bécs–Pozsony–Budapest ultramaratoni futóversenyen, amely szombaton reggel indul a bécsi Praterből.

Az idei, 317 kilométeres versenyre már nevezett a tavalyi egyéni verseny első három helyezettje, a váltóra pedig mintegy 50 csapat jelezte eddig részvételi szándékát. A rendezők pénteken este a Győri ETO parkban lévő versenyközpontban és másnap a rajt előtt órákban a bécsi Ernst Happel Stadionban is elfogadnak nevezéseket.

A szervezők a szokásos Bécs–Pozsony–Győr–Tata–Budakeszi–Budapest útvonalon idén egy kisebb módosítást hajtottak végre: a szlovák fővárosban ezúttal nem a Testnevelési Egyetem atlétikai pályáján lesz a befutó és a másnapi rajt, hanem egy másik sportlétesítményben. Ennek oka, hogy az elmúlt években gond volt a kísérőkocsik parkolásával, ezért hosszabbították meg az útvonalat.

A második nap a pozsonyi rajt után Rajkánál érik el Magyarországot a futók, majd a Szigetköz festői szépségű tájain kanyargó útvonalon érkeznek Győrbe, a Széchenyi István Egyetem nagy sportcsarnokába. A harmadik szakaszon a Győri ETO stadion parkolója és tatai edzőtábor között 62 kilométert, a negyedik etapon Tata és Budakeszi Knáb János utcai iskola tornacsarnoka között a jól ismert dimbes-dombos útvonalon 59 kilométert tesz meg a mezőny. A zárószakasz félmaratoni táv lesz, a budapesti Sportmax2-ben ér véget az embert próbáló verseny. Az utolsó napon külön félmaratoni versenyt rendeznek azok számára, aki nem vállalkoznak az ötnapos megmérettetésre.

Egy tavalyi közlekedési balesetből okulva változtattak a szervezők a versenyszabályokon. Előfordul ugyanis, hogy a pályán lévő csapattag hamarabb teszi meg futva a szakaszt, mint a kerülőutat választó kísérőkocsi a váltótárssal. Ilyen jellegű késés esetén a soron következő versenyző időjóváírás figyelembevételével folytathatja a versenyt. Ezzel a módosítással az a célja a szervezőknek, hogy a késés miatt ne a közlekedés más résztvevőit veszélyeztetően közelítsék meg a csapatbusszal a váltóhelyet.

A Bécs–Budapest ultramaraton programja:
1. szakasz, október 19: Bécs–Pozsony
2. szakasz, október 20: Pozsony–Győr, 84 km
3. szakasz: Győr–Tata, 62 km
4. szakasz: Tata–Budakeszi, 59 km
5. szakasz: Budakeszi–Budapest, Sportmax 2., 21,1 km

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.