Indul a szezon, jöhetnek a nagy meccsek

A címvédő Chicago Blackhawks az egyik nagy esélyese az észak-amerikai profi jégkorongliga szerdán kezdődő 96. idényének.

WL
2013. 10. 01. 9:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fekete Sólymok az elmúlt négy kiírásból kétszer is (most júniusban és 2010-ben) megnyerték a Stanley Kupát, és keretük alig-alig változott. A kihívók között található a 2012-es bajnok Los Angeles Kings, a 2011-es győztes, az előző szezonban döntős Boston Bruins, valamint a Sidney Crosby és Jevgenyij Malkin fémjelezte Pittsburgh Penguins. A San Jose Sharks, a Vancouver Canucks, a St. Louis Blues, az Ottawa Senators, a Detroit Red Wings és a New York Rangers is befuthat, ha elkerüli keretét a sérüléshullám. A legutóbbi címvédés még 1998-ban történt, és a Detroit vitte véghez ezt a bravúrt.

Nagy változás az előzőekhez képest, hogy a harminc csapatot területi elven új csoportokba sorolták, mivel az Atlanta Thrashers áttette székhelyét Winnipegbe. Az viszont változatlan, hogy minden alakulatra 82 mérkőzés vár az alapszakaszban, és főcsoportonként a nyolc-nyolc legjobb folytathatja a rájátszásban. Február 9. és 25. között szünetel a bajnokság a szocsi téli olimpia miatt, és nem rendeznek All Star-gálát.

Ebben a szezonban hat nyitott pályás mérkőzés is lesz. Január elsején feszül egymásnak két alapító gárda, a Detroit és a Toronto Maple Leafs. Január 25-én Los Angeles–Anaheim Ducks, 26-án New Jersey Devils–New York Rangers, 29-én New York Islanders-Rangers, március 1-jén Chicago–Pittsburgh és 2-án Vancouver–Ottawa találkozó lesz szabad ég alatt (ha az időjárás nem szól közbe).

A nyáron történt több nagyobb horderejű átigazolás is. Az orosz Ilja Kovalcsuk elhagyta a New Jerseyt és hazaszerződött Szentpétervárra, helyére érkezett az elnyűhetetlen, 41 éves cseh Jaromir Jagr. A 2004-ben bajnok Vincent Lecavalier a Tampa Bay Lightningból került át a Philadelphia Flyershez. Két rutinos, ám bajnoki aranygyűrűvel nem rendelkező csatár, az egyaránt olimpiai aranyérmes svéd Daniel Alfredsson az Ottawa kapitányi posztját hagyta el a Detroit kedvéért, míg a kanadai Jarome Iginla Pittsburghből ment Bostonba.

Néhány új szabályt is bevezetnek. A kapusok lábvédő méreteit csökkentették, így talán több „köténygól” lesz, míg a kapuk mögötti teret növelték. Ezen kívül olyan változásokat is hoztak, amelyek védik a játékosok testi épségét.

Az új csoportbeosztások:

Keleti főcsoport:
Atlanti csoport: Boston Bruins, Buffalo Sabres, Detroit Red Wings, Florida Panthers, Montreal Canadiens, Ottawa Senators, Tampa Bay Lightning, Toronto Maple Leafs

Metropolitan csoport: Carolina Hurricanes, Columbus Blue Jackets, New Jersey Devils, New York Islanders, New York Rangers, Philadelphia Flyers, Pittsburgh Penguins, Washington Capitals

Nyugati főcsoport:
Központi csoport: Chicago Blackhawks, Colorado Avalanche, Dallas Stars, Minnesota Wild, Nashvile Predators, St. Louis Blues, Winnipeg Jets

Csendes-óceáni csoport: Anaheim Ducks, Calgary Flames, Edmonton Oilers, Los Angeles Kings, Phoenic Coyotes, San Jose Sharks, Vancouver Canucks

Az utóbbi tíz bajnok:
2003: New Jersey Devils
2004: Tampa Bay Lightning
2005: elmaradt a szezon
2006: Carolina Hurricanes
2007: Anaheim Ducks
2008: Detroit Red Wings
2009: Pittsburgh Penguins
2010: Chicago Blackhawks
2011: Boston Bruins
2012: Los Angeles Kings
2013: Chicago Balckhawks

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.