Még 10 napig bírta volna a magyar ironman

A 30 nap alatt 30 ironmant teljesítő Rokob József még tudta volna fokozni az iszonyatos terhelést.

GB
2013. 10. 11. 14:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Fizikailag még mindig erősnek érzem magam” – jegyezte meg, hozzátéve, nem gondolja, hogy a következő néhány évben ismét rendeznek ilyen versenyt. „Az emberek 99 százaléka nem alkalmas erre, ha megszakad sem” – jegyezte meg a sportágról szólva; szerinte se a fizikum, se a megfelelő hozzáállás nincs meg a többségben.

„Ugyanaz a 25-30 ember jár ezekre a versenyekre, ezért is gondolom, hogy közeljövőben, megkockáztatom, a következő évtizedben nem rendeznek ilyen versenyt. Mert aki akart, az itt volt, új emberek meg nagyon ritkán bukkannak fel” – jegyezte meg.

Mint mondta, nem másokkal versenyzett, hanem „csak” a távval, az idővel és önmagával; 72 kilósan ment és 65 kilósan tárt haza a viadalról, ahol szerinte sokan értek el a vártnál rosszabb eredményt, mert nem eléggé figyeltek a táplálkozásra, az ásványianyag-pótlásra és a regenerálódásra, amelyek közül az utóbbira sportpszichológus segítségével készült.

A legnehezebb feladatként a kerékpáros pálya meredek emelkedői mellett a verseny vége felé rosszra forduló időt és a medence hideg vizét említette, amelynek hőmérséklete „sokszor a 17 fokot sem érte el”, de megesett, hogy a levegő sem volt melegebb 11 fokosnál.

„Volt, hogy a medencéből vacogva szálltunk ki, és egyből nekiláttunk a kerékpározásnak a zuhogó esőben” – hozott példát, de amikor sérüléseiről kérdezték, azzal kezdte szűkszavú beszámolóját: „a fájdalom mulandó – a dicsőség örök”.

Az olaszországi Lonato de Gardában rendezett viadalon a versenyzők naponta teljesítettek egy hosszú távú triatlont, amely 3,8 km úszásból, 180 km kerékpározásból és maratoni futásból áll. A magyarok – a győztes Rokob és a második Szőnyi Ferenc – 11-12 órás napi időket értek el, így ők tudtak a legtöbbet pihenni két Ironman között. A verseny keménységét jelzi, hogy a 21 indulóból csak nyolcan tudták leküzdeni a távot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.