Négyezren érhetnek célba Budapesten

Huszonnyolcadik alkalommal kerül sor vasárnap a Spar Budapest Maraton futófesztiválra.

NT
2013. 10. 10. 5:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tavalyi maraton részvételi rekordot hozott, 19 200-an neveztek a különböző távokra, s elképzelhető, hogy a csúcs idén megdől. A tavalyi 3585 után most rekordszámú, 4000 célba érőt várnak. Magyarország legnagyobb szabadidősport-rendezvényén az egyéni indulók mellett négyfős váltók is teljesíthetik a versenyt, emellett egyéniben lehet 30 kilométeren (Coca-Cola Testébresztő), 7 (minimaraton) és 2,7 kilométeren (maratonka) futni, 2,7 kilométeren gyalogolni, a családok számára pedig 600 méteres futást rendeznek.

A maraton férfi- és női győztese 200-200 ezer forintot vehet majd át, ezenfelül a szervezők az időeredményeket is díjazzák: a férfi- és női országos csúcsjavítás (2.12:10, illetve 2.28:50 óra) bruttó 1,2 millió forintot ér, de a férfiaknál a 2.21 órán, a nőknél pedig a 2.50 órán belüli eredményért is jár 120 ezer forint.

A Budapest Maraton azonban nem elsősorban a profik versengéséről szól. Az ország mind a 19 megyéjéből, összesen mintegy 800 településről érkeznek indulók. Külföldről több mint 2200-an neveztek, nekik külön vonzerőt jelent a fővárosi útvonal, amely a világon egyedülálló módon két világörökségi részen vezet keresztül.

A pályát múlt csütörtökön hitelesítették, s amint a múlt heti sajtótájékoztatón elhangzott, a futók a tavalyihoz képest kissé eltérő utat tesznek majd meg, elsősorban a budapesti útfelújítások és egyéb munkálatok miatt. A résztvevők így idén befutnak például a Margitszigetre is.

A futók megpróbáltatásain idén is több mint 40 zenés ponton igyekeznek majd könnyíteni, az Operettszínház előtt például a teátrum énekkara szórakoztatja a versenyzőket és a nézőket, az Operaháznál a tavalyihoz hasonló zenés, énekes produkciókkal várnak mindenkit. A színházak nem csupán szórakoztatnak, hanem több társulat, így például a Nemzeti Színház, az Opera, a Vígszínház, a Thália Színház is futócsapatokkal képviselteti magát.

A maratoni verseny 9.30 órakor indul a Hősök teréről.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.