Olyan helyen volt a láng, ahol nincs is idő

Eljutott az „időtlenség pontjába”, a földrajzi északi sarkpontig a februári szocsi téli olimpia lángja.

BuL
2013. 10. 25. 11:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amint „A győzelem 50 éve” (50 Let Pobedi) elnevezésű hajó tulajdonosa, a Roszatom Atomenergetikai Állami Vállalatcsoport pénteki közleményében jelezte: először fordult elő az ötkarikás mozgalom történetében, hogy az olimpiai láng meghódította az Északi-sarkot.

A murmanszki kikötőből induló és oda visszatérő expedíciót Artur Csilingarov akadémikus, az Északi- és a Déli-sarkvidék neves kutatója vezeti.

„Az emberiség történetében ez az első eset, hogy az olimpiai láng elérte a világ végének is nevezett helyet. Itt futnak össze egyetlen pontba a hosszúsági és szélességi körök, illetve az időzónák, így ezen a ponton magának az időnek a fogalma értelmét veszíti” – fogalmazott Csilingarov. Hozzátette: ezért is gondolja jelképesnek az eseményt, hogy az olimpiai lángot elvitték az „időtlenség pontjába”, hiszen „az olimpiai értékek sem változtak a korokkal”.

Az út során az olimpiai lángot egy különleges lámpásban helyezték el. Amikor a jégtörő elérte a Föld legészakibb pontját, a stafétaváltás megtörtént a fedélzeten és jégtáblán is, majd pontosan a földrajzi sarkponton gyújtották meg ünnepélyesen a 2014-es szocsi olimpia fáklyáját. Ez a rendhagyó vállalkozás az olimpiai váltófutások legösszetettebb és legnagyobb kihívást jelentő része, amely egyben az ökológia fontosságára is felhívja a figyelmet. A staféta technikai partnereként a Roszatom a rendelkezésre bocsátotta a világ legnagyobb teljesítményű jégtörőhajóját.

A szocsi olimpia lángja szeptember 29-én lobbant fel Olümpiában, és október 7-én ért Oroszországba. A láng 65 ezer kilométert tesz meg – ilyen hosszú útja még egyetlen téli olimpia előtt sem volt –, megfordul majd többek között az űrben és a Bajkál-tó fenekén is. A váltó február 7-én érkezik a játékok helyszínére, ahol a láng február 23-ig ég majd.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.