Őrjöngenek a bosnyákok, ők ott vannak a vb-n

A bosnyák fővárosban szerda reggelig tartott az ünneplés a válogatott vb-re jutása után.

2013. 10. 16. 15:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A politikailag és etnikailag is megosztott, súlyos gazdasági problémákkal és 28 százalékos munkanélküliséggel küzdő délszláv ország több pontjából elutaztak Szarajevóba a szurkolók, hogy a belváros utcáin ünnepeljék a csapat történelmi tettét. Hajnalban a fővárosba érkezett labdarúgók is csatlakoztak hozzájuk.

„A válogatott minden bosnyák számára megmutatta, hogy mit lehet elérni tehetséggel, kemény munkával és kitartással – mondta Valentin Inzko bosnyák diplomata Kaunasban a litvánok elleni keddi 1-0-s sikert követően. – Ez a diadal túlmutat a sporton, minden jó szándékú bosnyák számára azt üzeni, van remény egy szebb jövőre.”

Bosznia-Hercegovina csapata Edin Dzekónak, a Manchester City csatárának és Vedad Ibisevicnek, a VfB Stuttgart támadójának a vezérletével nyerte meg selejtezőcsoportját Görögország, Szlovákia, Litvánia, Lettország és Liechtenstein előtt.

„Megmutattuk milyen nagyok is vagyunk” – lelkendezett Dzeko a litvánok elleni találkozót követően.

Ezzel jelenleg a bosnyák az egyetlen csapat Jugoszlávia utódállamai közül, amely biztosította helyét a brazíliai vb-n, s már csak a pótselejtezős Horvátország csatlakozhat hozzá. Szerbia, Montenegró, Macedónia és Szlovénia biztosan nem lesz ott Brazíliában. Közép- és Kelet-Európából a nagyobbrészt Ázsiában elterülő Oroszország mellett csak Bosznia-Hercegovina az egyetlen biztos kijutó, a horvátok mellett még a románok és az ukránok végeztek pótselejtezős helyen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.