„Oscart” kapott Polgár Judit

A női világranglistát megszakítás nélkül csaknem negyedszázada vezető Polgár Judit vehette át a Caissa Díjat, amelyet a sportág berkein belül „Sakk-Oscarnak” neveznek.

PR
2013. 10. 01. 20:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar nagymestert a Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) éves közgyűlésének megnyitóján, Tallinnban tüntették ki. Polgár Judit – sajtószolgálatának keddi tájékoztatása alapján – a Művészetek Palotájában vasárnap több ezer látogató részvételével megrendezett Aquaprofit-Polgár Sakkfesztiválról utazott a FIDE meghívására Észtországba, az ünnepélyes díjátadóra.

Az indoklás szerint a FIDE a világ legjobbjának járó díjat nem csupán a 2012-es eredményeinek elismeréseként adományozta Polgár Juditnak, hanem ezzel egyben tisztelegni is kívánt az elmúlt évtizedekben mutatott kimagasló teljesítménye előtt, elismerve a világ sakktörténelmében, és különösen a női sakkozásban betöltött forradalmi szerepét. A mintegy három kilogramm súlyú trófeát az ukrán Lobortas Classic ékszerészház készítette aranyból és ezüstből, gyémánt berakással.

Polgár Judit, a legfiatalabb Polgár nővér, akkor vált világszerte ismertté, amikor mindössze 12 éves korában 13 játszmából 12,5 pontot szerzett az 1988-as szaloniki sakkolimpián, ezzel pedig főszerepet játszott abban, hogy a magyar női csapat megszakítva a hosszú szovjet hegemóniát, aranyérmet nyert. Két évvel később újabb olimpiai bajnoki címet szerzett a magyar csapattal, majd ezt követően már csak a férfiak között versenyzett tovább. A sporttörténelemben egyedülálló módon 1989 óta megszakítás nélkül vezeti a női világranglistát.

Polgár Judit volt az első és máig egyetlen női sakkozó, aki képes volt betörni az összesített világranglista első 10 helyezettje közé, 2005-ben a férfi világbajnoki címért is harcba szállhatott egy nyolcas tornán. „Ezt a díjat elsősorban a szüleimnek és a két nővéremnek szeretném ajánlani, akiktől rengeteg támogatást kaptam a pályafutásom során, különösen a kezdetekben! Az ő odaadó segítségük nélkül most biztosan nem állhatnék itt, hogy átvegyem ezt a megtisztelő trófeát!” – mondta köszönőbeszédében az ünnepélyes díjátadón Polgár Judit.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.