Összeállt a lista, 200 ezret is utalhatnak

Havonta akár 200 ezer forintot is kaphatnak teljesítményükért a magyar sportolók a sportcsillagok ösztöndíjának keretein belül.

NT
2013. 10. 15. 16:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint száz tehetséges fiatal sportoló részesülhet a sportcsillagok ösztöndíjában, és tanulhat ezzel a támogatással a hazai felsőoktatási intézményekben – jelentette be Simicskó István, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) sportért és ifjúságért felelős államtitkára kedden egy – a Hegyvidék önkormányzata által rendezett – nemzetközi sportmenedzsment-konferencián Budapesten.

Az államtitkár hozzátette: már összeállt a listájuk azoknak a tehetséges magyar sportolóknak, akik akár havi nettó 200 ezer forint díjazásban is részesülhetnek. Simicskó István szerint hamarosan indul a program, amellyel a kormánynak az a célja, hogy az edzők mellett a fiatal magyar sportolókat is elismerje, és ne menjenek csupán egy-egy ösztöndíjért külföldre, hanem itthon tanuljanak. A sport mint stratégiai ágazat az állami szerepvállalás tükrében című előadásában az államtitkár hangsúlyozta, hogy a kormány feladata a sportolás feltételeinek biztosítása, az eddigi lépések eredménye pedig egyelőre az utánpótlás területén jelentkezik.

„Ma 302 ezer, vagyis hetvenezerrel több gyermek sportol, mint 2010-ben” – jelentette ki az államtitkár, majd hozzáfűzte, hogy a magyar sport továbbra is sikerágazat, a magyarok a londoni olimpia óta megrendezett világversenyeken 261 érmet, köztük 59 aranyat nyertek.

Fábián László, a Magyar Olimpiai Bizottság sportigazgatója elmondta, hogy az elnökség hétfői döntése értelmében az eddigi 154-en kívül további nyolc szakember csatlakozhat a kiemelt edzői programhoz. Megemlítette még, hogy a 16 kiemelt sportág az első támogatási időszakban 12,5 milliárd, 2020-ig pedig összesen 135 milliárd forint állami támogatást kap sportágfejlesztésre, és azt is tervezik, hogy további – olimpiai és nem olimpiai – sportágakra is kiterjesztik a programot.

Sterbenz Tamás, a TF tanszékvezető egyetemi docense a magyar sport nemzetközi versenyképességéről tartott előadást. Az elit sportot tekintve ötödik-hatodikak vagyunk Európában, a szabadidő- és a látványsportokat tekintve viszont csak a középmezőnyben foglalunk helyet, így összesítésben a tizenhatodik pozíció Magyarországé a kontinens országai között – ismertette a korábbi kosárlabda-főtitkár.

Spiriev Attila, a Magyar Atlétikai Szövetség szakmai igazgatója Üzleti elemek az atlétikában című előadásában kiemelte, hogy a Gyulai István Memorial Atlétikai Magyar Nagydíj a 20. helyet érdemelte ki a sportág nemzetközi viadalainak világrangsorában, és így több World Challange-versenyt is sikerült megelőznie. Bejelentette, hogy a hazai szövetség jövőre Szuperliga-versenysorozatot indít el, amelyet egy kétnapos döntő zár majd, és bevezetik a csapatbajnokságot is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.