Szigorítják a doppingolók büntetését

A mostani kettő helyett négy év eltiltás járhat majd 2015-től már az első doppingvétség után is.

LM
2013. 10. 15. 17:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tiszeker Ágnes, a nemzeti doppingellenes szervezet feladatait ellátó Magyar Antidopping Csoport (MACS) vezetője keddi sajtótájékoztatóján arra hívta fel a figyelmet, hogy a változás nyomán akár egyetlen botlás is a sportpályafutása végét jelentheti valakinek. Az új WADA-kódex 2015. január elsején lép életbe valamennyi országban.

A szakember emlékeztetett arra is, hogy a doppinggal szembeni keményebb fellépés részeként a július első napján hatályba lépett, új magyar büntető törvénykönyvben már helyet kapott a tiltott teljesítményfokozás is.
„A jogalkotás elsősorban azokat akarja büntetni, akik dílerkednek, akik behozzák és üzletelnek a súlyosan egészségkárosító szerekkel” – mondta a MACS első embere.

Hozzátette, hogy a Magyar Antidopping Csoport állami megrendelésre az idén 900 mintavételre kerít sort, a minták elemzése Ausztriában, a WADA által elfogadott seibersdorfi laboratóriumban zajlik. A 2013-as ellenőrzések elsődleges célcsoportja a februári, szocsi téli olimpiára készülő magyar sportolók köre. A jelenleg 61 fős bő keret minden tagjának idén, másodszor pedig a kiutazás előtt mintát kell szolgáltatnia a MACS ellenőreinek. A doppingkontroll a Magyar Olimpiai Bizottság – az illetékes tárcának, az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért és ifjúságért felelős államtitkársága által jóváhagyott – javaslata alapján úgy megy végbe, hogy a vizsgálatot egybekötik helyszíni kábítószer-ellenőrző teszttel.

A szocsi ötkarikás játékok várható magyar indulóin kívül átfogó kontrollra számíthatnak a 2014-es nankingi ifjúsági olimpiára készülő sportolók, és a MACS figyelme kiterjedt a már lezajlott ifjúsági olimpiai fesztiválok s az ez évi világjátékok magyar résztvevőire is.

Ami a 2013-as pozitív magyar eseteket illeti, az erőemelők, a triatlonosok, az ökölvívók és a kajak-kenusok egy-egy képviselője bukott le tiltott szerrel s kapott különböző mértékű, három hónaptól két esztendeig terjedő eltiltást, míg egy szumós doppingügye folyamatban van.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.