Téli vb? Nem mert merészet lépni a FIFA

A FIFA végrehajtó bizottsága pénteken nem döntött a 2022-es katari világbajnokság időpontjáról, ehelyett önálló munkacsoport felállításáról határozott, mely a téli rendezés lehetőségeit vizsgálja majd.

BuL
2013. 10. 04. 16:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Michel D’Hooghe, a bizottság belga tagja a döntés után elmondta, hogy a munkacsoport tagjai egyeztetni fognak egyebek között a FIFA illetékeseivel, egészségügyi szakemberekkel, illetve a televíziós partnerekkel és szponzorok képviselőivel is a nyári időpont megváltoztatásának lehetőségeiről és a várható következményeiről.

A csoportnak lesz elég ideje a munkára, ugyanis D’Hooghe azt is elárulta, hogy a kérdésben 2015 előtt biztosan nem születik döntés.

A torna időpontja szinte folyamatosan napirenden van, amióta Katart jelölték ki helyszínnek. Sok szakember, játékos és orvos adott hangot azon véleményének, hogy nem lenne helyes nyáron rendezni a világbajnokságot, mert Katarban a hőmérséklet meghaladhatja a 40 Celsius-fokot is.

Gian-Franco Kasper, a Nemzetközi Síszövetség elnöke szerint nagy csapás lenne a téli sportok számára, ha a 2022-es futball-világbajnokságot januárban rendeznék meg.

 

Az UEFA korábban a téli vb-t támogatta.

Katar pályázatának egyik sarokköve volt, hogy a stadionok légkondicionáltak lesznek, ennek ellenére a szervezők korábban jelezték, nyitottak arra, hogy télen kerüljön sor a tornára.

A novemberi vagy decemberi rendezés ellen már több európai – köztük az angol – csúcsliga is tiltakozott, mivel ebben az esetben hosszabb időre félbeszakadna a bajnokságuk. Emellett az is szűkíti a FIFA mozgásterét, hogy az év februárjában téli olimpiát is rendeznek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.