Újabb mérföldkövét rakták le a magyar sportéletnek

Aláírták a támogatási szerződéseket kilenc kiemelt sportág vezetőjével.

NT
2013. 10. 16. 13:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Simicskó István sportért és ifjúságért felelős államtitkár, valamint Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke szerdán aláírta a kilenc kiemelt sportág közép- és hosszú távú fejlesztési programját elindító támogatási szerződéseket az érintett sportszövetségek vezetőivel.

A Magyar Sport Házában megtartott eseményt Simicskó István újabb mérföldkőnek nevezte a magyar sport életében, amely ilyen mértékű támogatásban korábban sohasem részesült. Emlékeztetett arra, hogy a kiemelt sportágak 2020-ig összesen 135 milliárd forintot kapnak, s ebből az első részletek már a jövő héten megérkeznek a szövetségek számlájára.

A 16 érintett sportág – az asztalitenisz, az evezés, a  kajak-kenu, a kerékpársport, az ökölvívás, a röplabda, a vívás, valamint az atlétika, a birkózás, a cselgáncs, a korcsolyasport, az öttusa, a sportlövészet, a tenisz, a torna és az úszás – közül utóbbi kilenccel kötötték meg most a szerződést, mert ezek vezetői nyújtottak be részletes költségtervet.

Simicskó jelezte, bízik benne, hogy a többi hét sportággal is napokon belül aláírhatják a megállapodásokat. Hozzátette: az első ütemben, 2014 június végéig a 16 szövetség összesen 12,5 milliárd forintot kap a kormánytól sportágfejlesztési koncepciójának megvalósítására.

Simicskó István kifejtette, hogy a kormánynak három fő teendője van a sport fejlesztése területén, úgymint a sportolási lehetőségek biztosítása, a létesítmények fejlesztése, valamint az emberek – különösen a gyerekek – ösztönzése arra, hogy minél többen sportoljanak. Elmondta, hogy a támogatások odaítélésénél fontos szempont volt, hogy olyan regionális utánpótlás-nevelő központok legyenek, amelyek országos méretű lefedettséget biztosítanak a sportágak számára.

A programok közül kiemelte a teniszszövetség iskolai minitenisz programját, amelyet kimagaslónak nevezett. Ugyancsak pozitív példának nevezte az úszószövetség programját, amelynek célja, hogy minden általános iskolás gyerek tanuljon meg úszni. Említést tett még a cselgáncsszövetség „szőnyeg programjáról”, amelynek keretében több ezer pedagógust képeznek majd ki a sportág oktatására, valamint a kölyökatlétika programról, amely már korábban elindult.

Az államtitkár beszélt arról, hogy 2 milliárd forint jut az egyesületek és szakmai műhelyek támogatására, említést tett a már elindult kiemelt edzői programról, valamint a sportcsillagok ösztöndíjprogramjáról, amelynél hamarosan szerződni fognak a tehetséges fiatal sportolókkal.

A kormány sporttal kapcsolatos eddigi eredményeként megemlítette, hogy az elmúlt 2-2,5 év alatt 70 ezerrel nőtt az igazoltan sportoló általános iskolás gyerekek száma. Beszédét azzal zárta, hogy a kiemelt sportágak fejlesztését támogató program tervezhetővé és kiszámíthatóvá teszi a magyar sport fejlődését, így az lehetővé teszi az eredményesség fennmaradását.

Borkai Zsolt, a MOB elnöke először köszönetet mondott a kormánynak a kiemelt támogatásáért, majd felidézte a magyar sport reformjának idáig vezető útját, amely a sporttörvény módosításával és a köztestületek megszűnésével kezdődött el.

„Nagy felelősség hárul most mindannyiunkra, de élni, és nem visszaélni kell a lehetőséggel” – hangsúlyozta az elnök, aki biztos abban, hogy a szövetségek és a magyar sport szereplői megfelelnek majd a feladatnak, így a jövőben még jobb eredményeket érnek el.

Vígh László kormánybiztos arról beszélt, hogy a 135 milliárdból fordítanak majd a sportlétesítmények fejlesztésére is. Ennek keretében többek között felújítják az olimpiai központokat, a tatai és a mátraházai edzőtábort, valamint az Ormai László Csarnokot. A tervek szerint Miskolcon öt sportág számára alkalmas új sportcsarnokot építenek majd, Cegléden a cselgáncsozók, Hódmezővásárhelyen a vívók, a Dunakanyarban pedig a kajak-kenuzók számára létesül majd új edzőközpont.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.