Változott a pólósok olimpiai kvalifikációja

A vizes sportokat összefogó nemzetközi szövetség (FINA) megváltoztatta a 2016-os olimpiára meghatározott kvalifikációs kritériumokat a férfi pólósoknál.

TK
2013. 10. 01. 20:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mindezt annak érdekében tette – írta kedden a magyar sportági szövetség honlapja, a www.waterpolo.hu –, hogy az Egyesült Államok férficsapata mindenképpen ott legyen Rio de Janeiróban. Mivel házigazdaként Brazília automatikusan olimpiai résztvevő az amerikai földrész képviseletében, az Egyesült Államoknak a nagy nemzetközi viadalokon kellett volna kiharcolnia az indulási jogot, jelesül a férfiaknál vagy a 2015-ös kazanyi világbajnokságon, vagy az az évi Világliga-döntőben, vagy a legvégén az olimpiai kvalifikációs tornán.

„Ami azért elég rögös út, mert például a vb-k 1973 óta íródó történetében kizárólag európai csapatok végeztek a világbajnoki dobogón, a világligában sem tudtak nyerni az amerikaiak, az olimpiai selejtezőtorna gyilkos küzdelmeiben pedig könnyen el lehet vérezni az európaiakkal szemben” – olvasható a cikkben, amely szerint összességében azonban a sportág érdeke, hogy az Egyesült Államok ott legyen az olimpián.

A változás lényege, hogy a 2015-ös vb-ről alanyi jogon csak a két finalista szerez olimpiai kvótát, viszont valamennyi kontinensbajnok ott lehet Rióban, az Egyesült Államok például a Pánamerikai Játékok valószínűsíthető győzteseként juthat el a brazíliai ötkarikás csúcseseményre.

A nőknél ismét olimpiai résztvevő lesz az Európa-bajnok, egyébként változatlan a szisztéma: a vb továbbra sem ad kvótát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.