Vaskos dollárkötegekért megy Moszkvába Hosszú

Moszkvában folytatódik az úszók idei rövidpályás világkupa-sorozata, Hosszú Katinka is ott lesz.

BuL
2013. 10. 11. 15:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 25 méteres medencében zajló szombat-vasárnapi viadalon úgy állhat rajthoz a Vasas sportolója, hogy jó eséllyel tovább erősíti „hadállását” a vk összetett versenyében, ahol is a nőknél toronymagasan vezet. Úgy volt, hogy az orosz fővárosban indul a jelenleg világkupa-harmadik, a tavalyi londoni olimpián aranyérmes, többszörös vb- és Eb-első Gyurta Dániel is, az Újpest úszója azonban betegség miatt itthon maradt, talán a jövő heti, dubaji viadalra rendbe jön.

A sportszakmai dicsőségen túl a dobogós hely azért is fontos, mert a vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség, a FINA a legkiválóbbakat pénzzel is ösztönzi. Mi több: nem csupán a végső sorrend legjobbjainak jár jutalom, hanem az egyes vk-versenyeken kiemelkedően teljesítők is „részhonoráriumra” jogosultak.

A teljes sorozatot együttesen csaknem 2 millió dollárral dotálja a FINA, az egyéni legjobb a legvégén mindkét nemnél 100 ezer dollárral gazdagodik (tavaly ugyanennyivel jutalmazták Hosszú Katinkát a női verseny megnyeréséért), a másodikak 50-50, a harmadikak pedig 30-30 ezer dollárt kapnak. A számonkénti első hely 1500, a második 1000, a harmadik pedig 500 dollárral fizet minden színhelyen, a világrekord külön prémiuma 10 ezer dollár.

Ami a pontversenyt illeti, a FINA-kiírás szerint a hét állomás alkotta vk-sorozat valamennyi viadalán minden egyes szám megnyerése 12 pontot hoz a konyhára, a második hely 9, a harmadik 6 pontot ér. A viadal abszolút legjobb eredményét produkáló úszó jutalma 24 pont, a másodiknak 18, a harmadiknak pedig 12 pont jár, a világcsúcsért plusz 20 pont dukál nőknél és férfiaknál egyaránt.

nők:
1. HOSSZÚ KATINKA 282 pont
2. Mireia Belmonte (spanyol) 97 
3. Ranomi Kromowidjojo (holland) 86 
4. Lauren Boyle (új-zélandi) 66 
5. Emily Seebohm (ausztrál) 63
6. Jeanette Ottesen (dán) 57

férfiak:
1. Chad Le Clos (dél-afrikai) 128 pont
2. Vlagyimir Morozov (orosz) 87
3. GYURTA DÁNIEL 84 
4. Roland Schoeman (dél-afrikai) 57 
5. Conor Dwyer (amerikai) 51
6. Kenneth To (ausztrál) 48

A rövidpályás sorozat az orosz főváros után Dubajban folytatódik (október 17–18.), aztán Doha (október 20–21.) és Szingapúr (november 5–6.) következik, a záróviadalt pedig Tokióban bonyolítják le (november 9–10).

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.