Vérlázító: megint megúszták a románok a zárt kapus büntetést

Pénzbírsággal sújtotta a FIFA fegyelmi bizottsága a Román Labdarúgó-szövetséget (FRF) a szeptember 6-án hazánk, illetve 10-én Törökország ellen Bukarestben lejátszott vb-selejtezőkkel kapcsolatban.

BuL
2013. 10. 07. 12:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A román-magyar mérkőzés kapcsán a FIFA 90 ezer svájci frankos bírságot szabott ki az etikai kódex 65. cikkelyének megsértése miatt. Az idézett cikkely a Mediafax hírügynökség szerint előírja, hogy a szervező szövetségnek fel kell mérnie a mérkőzéssel járó biztonsági kockázatokat és – a rendvédelmi hatóságokkal együttműködve – minden szükséges intézkedést meg kell hoznia a találkozó biztonságos lebonyolítása érdekében, gondoskodnia kell a törvényesség betartásáról a stadionban és környékén.

A román-török meccsel kapcsolatban a hazai szurkolók viselkedése miatt 15 ezer frankos bírsággal sújtotta a FIFA a román szövetséget. A fegyelmi bizottság mindkét mérkőzésnél súlyosabb intézkedéseket helyezett kilátásba a vétségek megismétlődése esetén.

A Ziare.com román hírportál korábbi értesülései szerint Mike Foster, a 3-0-s hazai sikerrel zárult román-magyar találkozó angol megfigyelője jelentésében azt írta, a román szurkolók idegengyűlölő rigmusokat skandáltak a meccs alatt, továbbá kitért arra is, hogy a drukkerek között incidensek voltak.

A román-magyar meccsen a hazai közönség többször skandálta, hogy „kifelé a magyarokkal az országból”. A magyarellenes szurkolói megnyilvánulások miatt a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) által létrehozott háromszéki Mikó Imre Jogvédő Szolgálat is panaszt tett a FIFA-nál.

Victor Piturca együttese pénteken Andorra vendégeként lép pályára, négy nappal később pedig az észteket fogadja világbajnoki selejtezőn: a jelenleg negyedik helyezett gárda versenyben van a pótselejtezőt érő második helyért a magyarokkal és a törökökkel.

Ismert, március 22-én a magyar-román világbajnoki selejtezőt – amely 2-2-es döntetlennel zárult – zárt kapuk mögött rendezték meg a Puskás Ferenc Stadionban. A FIFA az Izrael elleni, augusztusi barátságos mérkőzésen történt gyűlölködő megnyilvánulások miatt marasztalta el a magyar szövetséget.

Vizsgálat alá vették a 2-2-es meccs visszavágóját a románok szélsőséges viselkedése miatt, a magyarellenes atrocitások azonban nem ma, és nem is tegnap kezdődtek. Idén március 18-án például a kolozsvári CFR és a Rapid Bucuresti bajnoki mérkőzésén a bukaresti csapat szurkolói magyar zászlót égettek a nézőtéren. Románia a bukaresti selejtezőn egyébként 3-0-ra verte a magyar csapatot. A meccsről készített összefoglalót itt olvashatja.

Ismert az is ugyanakkor, nem ez az első alkalom, hogy a szurkolók viselkedése miatt a FIFA megbüntette Romániát a jövő évi, brazíliai vb selejtezősorozatában: márciusban, a Hollandia elleni, amszterdami találkozón magyarellenes feliratot függesztettek ki a drukkerek, s ezért 20 ezer frankos bírságot kapott a román szövetség.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.