Vettel győzelme után: igazi krimi volt Japánban

A nemzetközi sajtó természetesen főként a világbajnok újabb sikerét taglalja a vasárnapi futam után.

MD
2013. 10. 14. 16:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A spanyol El País szerint Vettelnek fiatal kora ellenére már semmit sem kell bizonyítania. „Bár nincs olyan kisugárzása, mint más versenyzőknek, kitörölhetetlen nyomokat hagy az F1 történelmében” – írták. Az El Mundo úgy látja, a német versenyző valójában már jó ideje világbajnok, csak éppen hivatalosan még nem. „Japánban istállója újabb sikerhez segítette úgy, hogy csapattársát, a féktelen természetű Mark Webbert megakadályozta a győzelemben” – tették hozzá. A Marca úgy foglamazott: „Japánban is az nyert, aki mindig. De a szurkolók legalább látványos versenyt láthattak.” Az As úgy vélekedett, hogy bár Vettel jó volt, Webber jobban megérdemelte volna a győzelmet. „Mégiscsak van csapatutasítás a Formula 1-ben” – hangsúlyozták.

Az olasz Tuttosport szerint a Ferrari egy futamgyőzelemmel még visszahódíthatja a szurkolókat, noha Vettelnek már csak három pont kell a vb-címhez. A Corriere dello Sport egész egyszerűen bajnoknak titulálta a német pilótát. „Seb kiharcolta az eleinte nem egyértelmű diadalt, és 90 ponttal vezet Alonso előtt.” A Gazzetta dello Sport továbbment, ugyanis azt írta: „A világnak ismét meg kell hajolnia a legerősebb páros, azaz Vettel és a Red Bull előtt”, hiszen a versenyzőt sorozatban ötödször intették le elsőként, és Indiában már világbajnok lehet.

A brit The Sun szerint Vettelnek – Alonso negyedik helye miatt – még egy GP-t várnia kell arra, hogy „negyedszer is a fején érezze a koronát”. A Daily Telegraph azt írta: „Vettel úgy rohant Szudzukában, mint a célja felé egyre sebesebben haladó vonat. Már csak egy hajszálnyira van a végső győzelemtől.” A Guardian kiemelte, hogy a német pilótának okosan kellett versenyeznie, keményen meg kellett küzdenie a győzelemért. „Igazi krimi volt Japánban, elmaradt az utóbbi futamokra jellemző unalom” – fogalmaztak.

A francia Libération is megelőlegezte a győzelmet. Mint írták, „Vettel sorozatban negyedszer lesz világbajnok – már csak az a kérdés, hogy mikor”. A L’Équipe – a Guardianhez hasonlóan – komoly küzdelemként aposztrofálta a japán nagydíjat, és szintén úgy látja, Vettel most már megállíthatatlan. A Le Figaro cikke szerint a német pilóta kezében vannak a nyerő lapok, így Alonsónak „több csodára is szüksége lenne ahhoz, hogy megfordítsa a vb állását”.

A német B. Z. a nagy vb-mámor elmaradásáról írt. Véleményük szerint Vettel minden körben keményen dolgozott, aminek az idei kilencedik futamgyőzelem lett a jutalma. Az Abendzeitung cikke „Világbajnoki teljesítmény!” felkiáltással kezdődik, melyet esélylatolgatás követ: „Vettel előnye 90 pont, most már egy ötödik hely is elég. Ha minden a terv szerint halad, két hét múlva megvan a negyedik vb-cím.” A Frankfurter Allgemeine szerint viszont a pilótának még várnia kell a vb-címre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.