Vettel már Japánban világbajnok lehet

Sebastian Vettel és a Red Bull óvatoskodik, Fernando Alonso pedig nem vár csodát a Japán Nagydíjon.

KG
2013. 10. 09. 15:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 26 éves Vettel vasárnap akkor lesz négyszeres vb-győztes, ha megnyeri a szuzukai futamot, az őt összetettben 77 pontos hátránnyal  követő Alonso pedig nem végez az első nyolc között.

Vettel a Formula–1 történetének legfiatalabb négyszeres világbajnoka lehet, s mindössze a harmadik olyan pilóta, aki sorozatban négyszer bizonyul a legjobbnak. Ez a bravúr eddig csak honfitársának, a hét vb-címével rekorder Michael Schumachernek, valamint – még az 1950-es években – az argentin Juan Manuel Fangiónak sikerült. Az F1-ben rajtuk kívül csak a francia Alain Prost nyert négyszer világbajnokságot.

„Nem gondolunk a vb-címre, ugyanúgy állunk rajthoz Szuzukában, mint az összes többi idei versenyen – nyilatkozta újságíróknak Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke. – Mindegy, hol nyerjük meg a világbajnokságot, de azt gondolom, kicsi az esély arra, hogy ez épp Japánban történjen meg. Mikor volt utoljára, hogy Alonso nem fejezett be egy futamot?”

A brit szakember által feltett kérdésre aztán azonnal érkezett a válasz egy riportertől: tavaly, épp Szuzukában...

A kétszeres világbajnok Alonso egyetért Stefano Domenicalival, a Ferrari csapatfőnökével, aki „szinte lehetetlennek” nevezte már a vb-cím megnyerését.

„Nem számíthatunk arra, hogy az év végéig bármiféle csoda történik – mondta a spanyol pilóta. – A konstruktőrök között még lehetünk másodikak, ez a reális célkitűzés.”

A küzdőszelleméről és kitartásáról híres spanyol versenyző ugyanakkor hozzátette: nem adják fel a harcot, s reményeik szerint a legjobb teljesítményüket fogják nyújtani a szezon végéig.

A legutóbbi négy japán nagydíjon Vettel nyerte az időmérőt, háromszor pedig a futamon is diadalmaskodott. Tavaly a pole pozícióból rajtolva győzött, 2011-ben pedig ezen a pályán nyerte meg második vb-címét. Alonso a legutóbbi 24 GP-n egyszer sem rajtolhatott az első sorból, Szuzukában ugyanakkor 24 versenyből 20-szor az első vagy a második helyről rajtolt pilóta nyerte meg a versenyt.

A japán nagydíj időmérő edzése magyar idő szerint szombaton 7 órakor, a futam pedig vasárnap 8 órakor kezdődik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.