A Chelsea után a mi akadémiáinkat vizsgálják

Belga szakemberek vizsgálják, hogy a magyar labdarúgó-akadémiák megfelelnek-e a modern kor követelményeinek.

2013. 11. 04. 21:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hazai sportági szövetség, az MLSZ akadémiai auditjának projektvezetője, Szabó Tamás a Sport TV Mai helyzet című műsorában hangoztatta, hogy a külföldi cég kizárólag az elitképző utánpótlás-nevelő műhelyek munkáját elemzi. Hozzátette, hogy egy magyar csapattal 2012 októberében már előkészítettek egy hazai auditot, és 29 képzési helyről szereztek információkat. „Ennek a felmérésnek a tapasztalatai alapján az MLSZ elnöksége úgy döntött, hogy egy olyan céget vonjunk be, amelyik független a hazai labdarúgástól, és nagy tapasztalata van nyugat-európai utánpótlás-akadémiák auditjában, és megfelelő módszertannal rendelkezik” – mondta Szabó, megemlítve, hogy a Double Pass korábban például a Bayern Münchent, a Chelsea-t és az Arsenalt is vizsgálta.

Szabó megfogalmazása szerint „annyit kell tudni, hogy az idei akadémiai támogatások odaítélésébe ezek az eredmények azért már beleszóltak”. A mostani vizsgálat eredményeit január végén, február elején teszik le az asztalra. „Az MLSZ vezetésének az volt a szándéka, hogy korszerűsítsük az akadémiai minősítő rendszert, mert e mögött fog állni, hogy ki mennyi támogatást kap” – utalt arra a projektvezető, miért fontos ez a vizsgálat, amelyet a 14 és 21 éves korosztály körében végez a cég. A kutatás során az infrastruktúra, a környezet és a felszereltség mellett az edzők képzettségét is felmérik, de azt is nézik, mire viszik az akadémisták.

A vizsgálat egyik első eredményeként Szabó Tamás azt a belgák által is már jelzett problémát említette, hogy „például a külföldi tulajdonosok érdekei kicsit mások, mint nekünk az akadémiai képzésben”. „Ez nagyon nagy baj. Hiába képzünk gyerekeket, akik jók, de nem jutnak fel az első csapatba, és ott ülnek a kispadon” – mondta az MLSZ-projektvezető.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.