Benedek Tibor kitűzte a célt

Világbajnokaink kapitánya a négy közé kerülést jelölte meg elsődleges feladatként.

LM
2013. 11. 07. 15:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szerdai sajtóbeszélgetésen a szakvezető úgy fogalmazott, hogy „a legjobb persze az lenne, ha elsők lennénk, hiba volna azonban elvárni, hogy mindenképpen Eb-t kell nyerni idehaza”.

A felkészülésről szólva a háromszoros olimpiai bajnokból lett kapitány elmondta, hogy a 2013/14-es világliga-sorozatot kedden a görögök elleni miskolci meccsel kezdő magyar válogatott vasárnap délután találkozik a Komjádi uszodában, itt lesz edzés még hétfő délelőtt is, este viszont már a borsodi megyeszékhelyen folytatódik a gyakorlás.

Benedek Tibor a helyszínen dönt majd, hogy a keretébe jelölt 14 játékos közül melyik tizenhármat küldi medencébe a 19 órakor kezdődő összecsapáson. Hozzáfűzte, hogy a vb legjobb kapusának megválasztott Nagy Viktor beteg volt a héten, s kisebb egészségi gondja a center Hárai Balázsnak is akadt, várhatóan azonban ők is rendelkezésre állnak a világligameccsen. Nagy Viktorral a Hír Televízió és az MNO is készített interjút nem mindennapi „bemutatkozása” után.

A nyáron Barcelonában világbajnoki bronzérmet nyert női válogatott mestere, Merész András arról beszélt, hogy együttese december 17-én száll vízbe először világliga-csoportmeccsen, ellenfele Cataniában az olasz nemzeti gárda lesz. Merész alapvetően a vb-harmadik csapatra épít, s a külföldön pólózó kilenc játékosa közül várhatóan heten lesznek ott az itáliai fellépésen.

A szövetségi kapitány, aki Benedekhez hasonlóan nagyon fontosnak nevezte a világligát, ugyancsak kitért a 2014-es magyarországi Eb-re, s a női csapat előtt álló feladatról azt mondta: „itthon elvárás az elődöntőbe jutás, a cél pedig az aranyérem”.

Mindkét szakember érintette a most bevezetett, s heves vitákat kiváltó új szabályok (labda nélküli szabálytalanságok megítélése, a centerrel szembeni védekezés, az időkérések számának módosítása, a kapus támadhatósága) ügyét.

Benedek Tibor úgy vélekedett, hogy a módosítások jó irányba viszik a vízilabdát, mivel a reform fő célja a sportág érthetőbbé tétele, a gyors mozgásos támadójáték segítése. „Most még kis káosz van, de ez természetes, hiszen idő kell az új szabályok értelmezéséhez, s ahhoz is, hogy az alkalmazkodás megtörténjen” – mondta.

Merész András kissé szkeptikusabban nyilatkozott, mondván, szerinte aligha jelent lényegi változást például az „egykezes” előírás. „Hiába kell kinn lennie a vízből a védőjátékos egyik kezének, ettől még a nőknél ugyanolyan kemény marad a játék a jövőben is” – fogalmazott.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.