Magyar foci: megszólalt az 1–7 másik „hőse” is

A magyar futballista beletörődik, hogy mások jobbak – Halmai Gábor egykori válogatott játékos vélekedik így.

BuL
2013. 11. 20. 15:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Halmai Gábor, aki mind az 1–7-es, mind pedig az 5–0-s vereséggel végződő ’97-es jugoszláv meccsen játszott, a szerdai Nemzeti Sportnak beszélt arról, válogatott játékosként is gyakran téma volt, hogy „mi megy másként külföldön”.

– Mindenki szinte minden esetben azt felelte, az edzések hasonlók, ám az egymás közötti játékban van különbség – mondta az MTK korábbi játékosa, aki szerint például a Bundesligában „vérre megy a játék, hatalmas a presztízs”. Amikor egy belga csapathoz került, akkor is, mint mondja, „szétrúgták egymást”. – A kreativitás megvan, ez lenne a pont az i-n, csak az i betű nincs meg.

Szerinte a szlovén, a szlovák vagy a bosnyák bajnokságban sincsenek jobb körülmények vagy több gyerek merítésként, csakhogy az alázat, a szemlélet, a mentalitás lök annyit a csapaton, hogy eljutnak egy-egy világeseményre – ugyanis a bosnyákok ott vannak a mostani világbajnokságon, csoportelsőként jutottak ki oda.

Halmai azt látja, a magyar focistát mintha nem bántaná, hogy lefejelik vagy elveszik a labdát tőle, vagy alulmarad egy ütközésben. „Belső késztetés, motiváció kell ahhoz, hogy ez zavarjon.” Halmai Gábornak az az érzése, a magyar játékos beletörődik, hogy mások jobbak, „többiek meg inkább megmutatnák, hogy igen, jobbak, de akkor is legyőzhetők”.

Szerinte a magyar edzőknek nagyobb a tudásuk, mint a külföldieknek, de elmegy az energiájuk a csapat motiválására. Elmesélte, hogy volt egy klubtársa Belgiumban, aki – szerinte – a Honvédban nem ülhetett volna a kispadra sem, de presztízskérdést csinált abból, hogy „ne menjen el mellette senki, ( ) beleőrült, ha kicselezték”.

A volt válogatott labdarúgó a Győr-Maccabi BL-selejtezőn azt látta legnagyobb különbségként a két csapat között – az izraeliek javára, hogy náluk volt vállalkozó szellem, „mindenki úgy játszott, hogy másnap címlapra kerüljön”, a győrieknél viszont „csak tologatták a labdát”.

Halmai ellenben védi a sokat támadott Devecseri Szilárdot, aki gyors, és Guzmics Richárdot is, aki „játszik még színvonalas európai bajnokságban”. A „nagy megoldás” szerinte az volna, ha a gyerekekbe belenevelnék a küzdőszellemet.

Halmai Gábor a jó kapitányról is elmondta a magáét: szerinte az lenne a jó kapitány, aki hiúsági kérdést csinál abból, hogy „csináljon valamit”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.